Klub zastupnika Zelenih/ESS-a vodi Europski parlament pred Sud zbog loših uvjeta tretiranja životinja

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a tuži Europski parlament Europskom sudu (ECJ) zbog blokiranja osnivanja odbora za ispitivanje uvjeta prijevoza živih životinja. Parlament je blokirao navedeni prijedlog unatoč želji 223 zastupnika o stvaranju jednog takvog povjerenstva, što je više od 183 glasa koja su potrebna za uspostavljanje novog povjerenstva.

Nažalost, Konferencija predsjednika Europskog parlamenta, kojoj pripada i sam predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, spriječila je da se prijedlog stavi na glasovanje na plenarnoj sjednici.

Trenutno postoji samo izvješće o tome kako se nositi s pogubnim uvjetima prijevoza životinja Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) u kojem prevladavaju zastupnici konzervativnih stranaka.

“Stav predsjednika Tajanija i Konferencije predsjednika apsolutno nije u skladu s našim dužnostima. Takav stav je suprotan obavezi sprječavanja patnje životinja koju milijoni europskih građana traže, ali također nije u skladu s demokratskim postupcima koji moraju biti primat Europskom parlamentu”, komentirao je Pascal Durand, potpredsjednik Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja iz Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a.

“Činjenica da dominantno konzervativni AGRI odbor treba izvještavati o pogubnim uvjetima prijevoza životinja je zbilja poput loše šale. Ovo izvješće će vrlo vjerojatno imati tek maleni utjecaj na dobrobit životinja, ali ne i poboljšanje, s obzirom da političke snage u Odboru uglavnom brane interes industrija te izvozno orijentiranu poljoprivredu prije nego samu dobrobit životinja. Zastupnici moraju dobiti priliku putem odbora za istraživanje zaustaviti patnju životinja u prijevozu na europskim prostorima te stvoriti preporuke koje će spriječiti njihovo zlostavljanje”, dodao je Bart Staes, zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane.

Pozadina

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a poziva za osnivanje odbora za ispitivanje unutar kojega bi istražili brojne povrede Regulative 1/2005 o prijevozu živih životinja. Unutar Europske unije, svinje i krave se često prevoze u zatvorenim prostorima puno duže vremena nego je to zakonom dopušteno, opskrba vodom je neadekvatna, dok se pravila o preporučenoj temperature pauzama u vožnji ne razmatraju.

Izvor: Greens/EFA