Konferencija Europske zelene stranke službeno otvorena u Zagrebu

Dvadeset i drugi proljetni sastanak Vijeća Europske zelene stranke službeno je otvoren u petak 15. svibnja u Zagrebu, u nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, veleposlanika i zelenih političara iz cijele Europe.

U svom uvodnom govoru, Monica Frassoni, supredsjedateljica Europske zelene stranke, rekla je:

“Naša prisutnost ovdje predstavlja značajan trenutak za Zelene. ORaH je sada stabilno prisutan u hrvatskom političkom scenariju i Europskoj zelenoj obitelji. Također smo ovdje kako bi podržali i ojačali rad ORaH-a u ključnim pitanjima, kao što su zelena radna mjesta i borba protiv ekstremizma u vrijeme krize. Također želimo podržati ORaHH u parlamentarnoj borbi protiv bušenja u Jadranu, kojim se stavlja u opasnost ne samo dragocjeni morski ekosustav, već i prijelaz prema održivom energetskom sustavu na temelju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Vjerujemo da ljudi s obje strane Jadranskog mora, i turistima koji uživaju blagodati obale, zaslužuju krajolik koji nije onečišćen naftom.”

Predsjednica ORaH-a, Mirela Holy, u uvodnom govoru izjavila je:

“Jako smo sretni što smo domaćin tako važnom događaju za Europsku Zelenu obitelj zbog toga što to najjasnije pokazuje da su zeleni doista skloni Hrvatskoj i da poštuju i cijene hrvatski narod. Po prvi puta Hrvatska je domaćin konferencije jedne europske obitelji političkih stranaka, što je posebno priznanje ne samo za ORaH kao mladu stranku već i za Republiku Hrvatsku kao nedavnu članicu Europske unije. Složili smo se da će glavna tema Vijeća biti ekonomija i predstavljanje konkretnih rješenja za gospodarsku krizu, jer je rješavanje gospodarskih problema u središtu političkog djelovanja za Europske Zelene, kao i za ORaH. Naš fokus je na konkretnim prijedlozima i akcijama.”

“Transformiraj. Investiraj. Stvaraj zelena radna mjesta.” slogan je sastanka 22. Vijeća s ciljem odvraćanja  od socijalno gluhih i ekološki slijepih mjera štednje koje je Europa dosada vidjela te otvaranje novog zajedničkog puta održivog razvoja koji stvara nova radna mjesta i oživljava srž gospodarstava Europe. Cjeloviti program konferencije pogledajte ovdje.

Sastanak Vijeća predstavlja platformu Zelenih stranaka iz cijele Europe kako bi razgovarali o izazovima s kojima se suočavaju na kontinentu i u jugoistočnoj regiji Europe, predstavljajući vlastite zelene odgovore i viziju pravednije, ravnopravnije i više ekološke Europe.

Reinhard Bütikofer, zastupnik u Europskom parlamentu i supredsjedatelj Europske stranke istaknuo je:

“Europski Zeleni se zalažu za radikalno drugačiji pristup Zelene alternative koje se temelji na pravdi i odgovornosti, na solidarnosti i održivosti. Vijeće Europske zelene stranke zahtijeva od Europske unije politiku koja odgovara interesima europskih građana, a ne kazne. S tim ciljem, radimo na unaprijeđenju Zelenog novog ugovora (Green New Deal) koji zagovaramo od 2009. Europska unija može prevladati ovu krizu samo ukoliko pored financijskih kriterija počne uzimati u obzir i njihov društveni utjecaj te dugoročne ekonomske posljedice.”

U svom govoru predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović iskazala je zahvalnost ORaH-u na do sada učinjenom za Hrvatsku te se zahvalila sudionicima na podizanju ekoloških vrijednosti cijelog kontinenta. Nakon toga predsjednica je istaknula da je energetska učinkovitost i novo nisko ugljično gospodarstvo su prilika za poticanje rasta i zapošljavanja te je pozvala na ispunjavanje ciljeva Europske unije – 20% udjela obnovljivih izvora energije do 2020. godine.

Vijeće Europske zelene stranke nastavit će radove u subotu i nedjelju u glavnom gradu Hrvatske s paralelnim sjednicama i raspravama, u duhu dijaloga i suradnje za pravedniju, ravnopravniju i više ekološku Europu.