Kunići i dobrobit životinja – Recimo NE tvorničkom uzgoju!

Europski parlament je 14. ožujka usvojio izvješće o minimalnim uvjetima za zaštitu kunića iz uzgoja 2016/2077 (INI) pozivajući se na posebne propise o minimalnim standardima. Dobrobit životinja je visoko na listi prioriteta za grupaciju Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu. Neumorno smo radili na zabrani tvornica za uzgoj svih životinja. Jedna od štetnih nuspojava tvornica za uzgoj životinja je svakako širenje bolesti koje za posljedicu ima prekomjerno korištenje antibiotika.

Kunići su druga najčešće uzgajana vrsta u Europskoj uniji, nakon tovnih pilića, a godišnje se zakolje više od 320 milijuna kunića. Velika većina njih se čuva u golim žičanim kavezima gdje im je prirodno ponašanje ozbiljno ograničeno. Životni vijek im je vrlo kratak u brutalnim i bijednim uvjetima života unutar tvorničkih sustava te boluju od bolesti povezanih s visokom gustoćom populacije gdje nisu u mogućnosti živjeti prema uobičajenom obrascu ponašanje svoje vrste.

Još uvijek ne postoji posebno zakonodavstvo EU-a o minimalnim standardima za zaštitu kunića. Neke zemlje članice imaju zakonske uvjete za uzgoj kunića. Usklađeni minimalni standardi za dobrobit kunića pomogli bi u borbi protiv patnje životinja. Mnogi znanstvenici pozivaju na donošenje zakonodavstva i navode da postojeći sustav kaveza treba hitno zamijeniti, vodeći pri tome računa o prirodnim potrebama kunića. Viši standardi za dobrobit životinja također će pomoći poljoprivrednicima da ponude kvalitetnije proizvode, što potrošači u Europskoj uniji i očekuju.

U organskim sustavima proizvodnje kunići se drže u grupama s izlazom prema malom prostoru pašnjaka koji omogućuje kunićima više prostora, povećava socijalnu interakciju među kunićima i daje više mogućnosti za prirodno ponašanje, kao što su glodanje drvenih blokova, jedenja sijena, skrivanja u cijevi i ispod platforme, stajanja na stražnjim nogama, ispruženog ležanja, skakutanja i skakanja.

Ovo izvješće poziva na uvođenje minimalnih standarda za zaštitu kunića iz uzgoja, naglašavajući potrebu za višim standardima skrbi i zdravstva. Izvješće također podržava korištenje otvorenog ”park“ sustava za uzgoj kunića.