Nema bogate Hrvatske bez bogatog hrvatskog seljaka

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec sudjelovao je u radu prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta koji se održao od 16. do 18. travnja u Belom Manastiru. Ovaj događaj okupio je sve relevantne predstavnike u sektoru ruralnog razvoja.

Zastupnik ORaH-a smatra kako postoji puno uzroka lošeg stanja u poljoprivredi; od nedostatka sustavne strategije i ciljeva, neplanskog, nesustavnog i pogrešnog raspolaganja nacionalnim resursima do političkih struktura koje nisu radile u javnom interesu, klijentelizma, korupcije, zlouporaba te pogrešne i vrlo štetne politike poticaja. Predviđeni način raspodjele financijskih sredstava iz EU fondova usmjeren na direktne potpore ne ulijeva nadu da ćemo ih pametno iskoristiti.

Hrvatska treba slijediti javne politike EU-a koje potiču udruživanje i zadrugarstvo. Udruženje Cooperatives Europe okuplja i predstavlja 160 tisuća zadruga iz cijele Europe. Impresivan je podatak da europske zadruge zapošljavaju 5,4 milijuna ljudi, imaju 123 milijuna članova. Udruženje Cooperatives Europe je aktivan član grupe za društvenu ekonomiju pri Europskom parlamentu i neosporna je činjenica da zadrugarstvo ima ogroman potencijal za razvoj i jačanje europske ekonomije.

“Na regionalnoj razini, u skladu s prirodnim obilježjima, potencijalom resursa i tradicijom, ORaH zastupa osnivanje tzv. ‘zadružnih inkubatora’ čija je svrha postavljanje i pokretanje proizvođačke djelatnosti u skladu s interesom proizvođača na određenom području. Cilj koji se jačanjem zadrugarstva, poljoprivrednim i poljoprivredno-energetskim zadrugama želi postići jest fokusiranost na realnu ekonomiju koja zadovoljava potrebe i težnje ljudi, a ne financijskog tržišta. To je drugačija, otporna i inovativna ekonomija u kojoj različiti poslovni modeli mogu biti uspješni.” – rekao je Škrlec.

Zadržati mlade ljude u ruralnom prostoru, omogućiti im kvalitetan život i posao treba biti nacionalni prioritet Hrvatske, a u drugoj fazi vratiti u ruralni prostor sve one koji su ga zbog loše politike morali napustiti, smatra zastupnik Škrlec.  Ruralni razvoj ima ogroman potencijal i upravo to treba biti strateški projekt hrvatske države jer savjesno postupanje i mudra ulaganja mogu pružiti relativno brze i snažne gospodarske, socijalne i ukupne strukturne učinke i dugoročnu stabilnost društva.

“Bez promjena u hrvatskoj politici prema poljoprivredi i ruralnom razvoju nećemo dobro iskoristiti sredstva iz EU fondova koja su namijenjena za ruralni i regionalni razvoj. U svojoj poljoprivrednoj politici ORaH se zalaže između ostalog za nekoliko važnih mjera koje se u Hrvatskoj moraju provesti: uvesti porezne olakšice za proizvođače, smanjiti PDV na hranu i ukinuti PDV na ekološki proizvedenu hranu, osnovati agro banku, ukloniti nepotrebne propise i ograničenja za male proizvođače, ulagati u cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednika, pomagati mlade poljoprivrednike i omogućiti alternativne prodajne kanale poput seljačkih tržnica i zelenih kioska koji će malim proizvođačima napraviti pristup tržištu.” – zaključio je Škrlec.