Nova EU pravila o poslovnim tajnama otvaraju vrata zloupotrebama i ugrožavaju zviždače

Europski parlament usvojio je 14. travnja na plenarnoj sjednici nova pravila EU-a koja omogućuju tvrtkama veću zaštitu od krađi poslovnih tajni. Zastupnici Zelenih/ESS-a izrazili su zabrinutost novim pravilima, posebno zbog prekomjernih prava na tajnost poslovanja koja predstavljaju dodatnu prijetnju zviždačima.

“Nova pravila o ‘poslovnim tajnama’ ostavljaju vrata otvorenima za zlouporabu od strane beskrupuloznih poslovanja diljem Europe. Nepotrebno široka definicija onoga što čini ‘poslovnu tajnu’ omogućit će korporacijama zadržati informacije tajnima s ciljem zaobilaženja zakona, čak i kada je neka informacija imala pravo biti u javnoj domeni. Ovo nije novi fenomen i postoji puno primjera, poput istražitelja njemačkih automobila kojima je spriječen uvid u softver instaliran na dizel vozilima jer je vlada inzistirala na zaštiti poslovne tajne proizvođača automobila. Ovakva loša praksa sada je utvrđena na razini EU-a u okviru europskog zakonodavstva.” – izjavila je zastupnica iz redova Zelenih/ESS-a Julia Reda.

“Novi pravni okvir također je stvorio velike neizvjesnosti o ulozi zviždača i istraživačkih novinara. Sve informacije, uključujući informacije o zlouporabama, mogu biti zaštićene kao poslovna tajna. Kao rezultat toga, teret dokazivanja kako javni interes nadilazi poslovni uvijek će ostati na zviždačima. Samo tjedan dana nakon što su procurili dokumenti ‘Panama papers’, koji su još jednom naglasili ključnu ulogu zviždača i istraživačkih novinara u rasvjetljavanju ključnih informacija u javnom interesu, ovo je veliki udarac koji je kritiziran od strane LuxLeaks zviždača Antoinea Deltoura i Edouarda Perrina, istraživačkog novinara koji je izvijestio o skandalu. Pozivamo Europsku komisiju da bez odlaganja prezentira sveobuhvatna europska pravila o zaštiti zviždača.” – priopćila je Reda dodavši kako će zastupnici Zelenih/ESS-a predstaviti 4. svibnja svoj prijedlog za Direktivu o zaštiti zviždača.

Nova pravila također postavljaju zabrinjavajući presedan za radnička prava definiranjem vještina i ‘know-how’ znanja stečenih tijekom zaposlenja kao poslovnih tajni. To će staviti radnike u težak pravni položaj u situacijama promjene radnog mjesta i lakšeg pokretanja tužbe od strane bivših poslodavaca.