Nova pravila olakšat će organiziranje europske građanske inicijative

Zastupnici u Europskom parlamentu ažuriraju pravila vezana za europsku građansku inicijativu (ECI) kako bi se povećala vjerojatnost uspješnog podnošenja zahtjeva.

Europski parlament usvojio je u utorak, 12. ožujka, nova pravila za europsku građansku inicijativu (ECI), s 535 glasova za, 90 protiv i 41 suzdržana. Ažurirani mehanizam namjerava omogućiti što većem broju građana da pokrenu i podrže nove inicijative i ojačaju participativnu demokraciju.

Jači glas u EU-u

Nacionalne vlasti će provjeriti jesu li potpisi valjani putem slučajnog uzorka. Zastupnici u Europskom parlamentu također pozivaju države članice da razmotre smanjenje minimalne dobi za sudjelovanje na šesnaest godina.

Djelomična registracija postat će moguća sve dok relevantni dio inicijative nije očigledno izvan područja nadležnosti Europske komisije. Nakon što je ECI uspješno registriran, Europski parlament će moći organizirati javnu raspravu koja uključuje i one koji organiziraju inicijativu.

Europska komisija će morati iznijeti svoje zaključke i sve mjere koje namjerava poduzeti u roku od šest mjeseci, objašnjavajući na jasan i detaljan način svoje mišljenje.

Digitalna podrška

Bit će uspostavljeni novi alati koji su prilagođeni svim korisnicima, a to su platforma za upravljanje, registar i web-stranice s informacijama, pored informacija i potpora u svakoj državi članici. To će olakšati:

  • uspostavu i upravljanje inicijativom; organizatori će dobiti procjenu vjerojatnosti odobravanja registracije inicijative od strane Europske komisije;
  • prikupljanje potpisa putem besplatne online usluge na bilo kojem službenom jeziku EU-a, a organizatori mogu odabrati datum početka kampanje;
  • objavljivanje potpore, budući da će se građani EU-a moći prijaviti neovisno o tome gdje žive ili koje su narodnosti, pružajući time minimalne osobne podatke u skladu s pravilima EU-a o zaštiti podataka;
  • pružati najnovije informacije o inicijativama, njihovom statusu i odgovorima od strane institucija EU-a;
  • razmjenjivati ​​mišljenja i najboljih praksi putem online foruma za građane, skupine organizatora, organizacija civilnog društva i vanjskih stručnjaka s iskustvom ECI-a;
  • osiguravanje odgovornosti za organizatore, od kojih će se tražiti da objave detaljne informacije o svom financiranju ako primaju doprinose koji prelaze 500 eura od jednog sponzora.

Novi alati će biti uspostavljeni do početka 2020. godine, a organizatori će i dalje moći koristiti sigurne on-line platforme trećih strana do kraja 2022. godine.

Sljedeći koraci

Nakon što Vijeće EU-a dovrši proces odobrenja, novi će se mehanizam primjenjivati od 1. siječnja 2020.

Pozadina

ECI je uvedena Lisabonskim ugovorom i započela je u travnju 2012. godine. Formalno registrirana ECI dopušta da milijun građana iz najmanje jedne četvrtine država članica EU-a potakne Europsku komisiju na djelovanje u područjima u kojima ona ima ovlasti to učiniti, u skladu s europskim vrijednostima.

Od 2012. godine sudjelovalo je oko 9 milijuna Europljana iz svih 28 država članica. Do sada su uspješno registrirane četiri inicijative, a Komisija se obvezala na popratne aktivnosti na tri od tih, uključujući i onu o okončanju sezonske promjene vremena.

Izvor: Europski parlament