Nova pravila za prekograničnu dostavu paketa

Transparentne cijene prekogranične dostave za sve one koji vole kupovati putem interneta.

Cijene prekogranične dostave paketa unutar EU-a mogu biti i pet puta više od domaće dostave. Takve cijene, ponekad više i od cijene proizvoda, velika su prepreka u razvoju e-trgovine, a nedostatak transparentnosti problem je i za kupce i za prodavače.

Razlike u cijenama dostave na isto odredište mogu biti drastične. primjerice, slanje paketa težine dva kilograma iz Belgije u Italiju košta 32,8 eura, dok isti paket poslan iz Nizozemske košta 13 eura.

Utjecaj na tržište

Nedostatak transparentnosti u određivanju cijena dostave poticaj je dostavnim službama da slobodno postavljaju nerazumno visoke cijene, a onda, primjerice, mala poduzeća odustaju od plasiranja proizvoda za cijelo EU tržište.

Kupcima je također teško ponekad odrediti koja je prihvatljiva opcija, a uz to, da sustav bolje funkcionira, imali bi i veći izbor proizvoda. Godišnje se na internetu naruči i diljem Europske unije dostavi četiri milijarde paketa. Iako 44 posto potrošača u EU-u kupuje na internetu u svojoj zemlji, njih znatno manje (15 posto) na internetu naručuje iz druge zemlje.

Zahtjevi Parlamenta

U utorak, 13. ožujka, Europski parlament glasuje o uredbi kojom se traži transparentno i konkurentno tržište dostave paketa te smanjenje tereta za potrošače i e-trgovce kada se kupuju proizvodi unutar EU-a. Zajedno s mjerama za zaustavljanje geografskog blokiranja kod nekih usluga, radi se o pravilima koja će poboljšati prava online kupaca.

Idući koraci

Nakon što mjere stupe na snagu zastupnici žele da Europska komisija procjeni napredak i odluči o potrebnim mjerama (ako su potrebne).

Iz nove uredbe…

  • Kupci i trgovci imaju mogućnost provjeriti cijenu dostave i potražiti najbolju ponudu na specijaliziranoj internetskoj stranici.
  • Dostavljači će morati omogućiti kupcima jasnu informaciju o cijenama i uvjetima dostave.
  • Nacionalni regulatori poštanskih usluga sakupljat će podatke dostavnih tvrtki kako bi nadzirale tržište.