Novi genetski modificirani organizmi (GMO) nisu napredak, već još jedan alat industrijskog uzgoja

Naš sustav proizvodnje hrane treba stvarne inovacije.

Vrlo brzo, Europski sud pravde (ECJ) objavit će svoju odluku o pravnom statusu skupine biotehnologija koje su industrije nazivale “novim tehnikama uzgoja”. ECJ će odlučiti proizvode li ove tehnike GMO, na što su Zeleni/ESS i mnoge nevladine organizacije za zaštitu okoliša godinama upozoravali, i hoće li neke od njih biti oslobođene odgovarajuće procjene, sljedivosti i označavanja kao da nisu GMO. Nakon odluke, napeti pregovori postavit će budućnost sadašnjih europskih GMO propisa. Kao i uvijek, građani i zakonodavci suočit će se s punom snagom industrijskog lobiranja.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a protivi se tome da se GMO-i uzgajaju na našim poljima i budu naša hrana jer su opasni za okoliš i ni na koji način ne služe javnom interesu. Patenti će osigurati još jedan način za velike multinacionalne tvrtke kao što su Syngenta/Chem China, Corteva (ex Dow/Dupont) ili nova čudovišna tvrtka koju tvore Bayer i Monsanto kako bi privatizirali izvor hrane: ne samo sjemenke nego i životinje. Drugim riječima, novi biotehnološki val će ponovno potaknuti korporativnu moć dominiranja nad našim sustavima hrane.

GMO-i dovode do velikih monokulturnih uzgoja usjeva i industrijskog uzgoja životinja

GMO po definiciji vode do velikih monokulturnih uzgoja usjeva i industrijskog uzgoja životinja. To je u korijenu mnogih problema u sustavu hrane i uzgoja: onečišćenja otpadnih voda i pesticida, brzo smanjenje broja poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednika, niske cijene poljoprivrednih proizvoda, nutritivni problemi, brzo pojavljivanje novih bolesti, patnja životinja, globalno zatopljenje, iscrpljivanje tla, propadanje ekosustava (s naglim padom broja insekata i ptica), itd.

Promotori GMO-a kažu kako će on omogućiti brži uzgoj novih sorti i vrsta, bržu otpornost na nove bolesti, toleranciju na globalno zatopljenje, krave bez rogova kako bi se izbjeglo da se međusobno povređuju u uskim prostorima, pa čak i travnjake s ograničenim rastom, za slučaj da želite izbjeći previše čestu košnju. Umjesto toga, stvarnost je da oni pojačavaju industrijsku poljoprivredu, gdje se svaka životinja ili biljka pojavljuje kao perspektiva prinosa prije bilo kakvog razmatranja suverenosti hrane.

Inovacija je negdje drugdje

Inovacija zapravo nije u biotehnologijama. GMO-i danas su beskorisni kao što su bili u 90-im godinama. Oni su još uvijek dizajnirani za stvaranje biljnih herbicida, kako bi agroindustrija prodavala svoje kemijske proizvode i povlačila poljoprivrednike u dug i ovisnost o novim digitalnim poljoprivrednim tehnologijama praćenima putem dronova. Inovacija se odnosi na temeljnu reorganizaciju sustava distribucije hrane, širenje nisko budžetne poljoprivrede, podržavanja participativnog uzgoja lokalno prilagođenih sorti i povezivanja starih sorti s modernim znanjem o ekosustavima. Radi se o uzgoju koja poštuje potrebe životinja i agroekologiju u cjelini. Trebamo brojne, dobro plaćene, samostalne poljoprivrednike.

Kako sve to može biti nemoguće, kada organska poljoprivreda već nudi poljoprivredu bez GMO-a s dovoljnim prinosom? Sada je vrijeme za potpunu promjenu sustava. To znači promjenu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za prijelaz na novi model koji podržava ruralni razvoj.

Izumi zaista pomažu čitavom društvu kada ne pretvaraju svako živo biće u potencijalnu robu u interesu samo nekolicine privatnih tvrtki: “Ne možemo riješiti naše probleme s istim načinom razmišljanja koji je stvorio te probleme“. Zastupnici Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu namjeravaju slijediti ove mudre savjete Alberta Einsteina i obraniti pravi napredak i inovativnost na bilo koji mogući način, te podržati sve aktere u svim zemljama članicama koji već koriste novi model u skladu s ruralnim razvojem.

Izvor: Greens/EFA