O TTIP-u iz prve ruke u Osijeku će govoriti zastupnik ORaH-a

Na tribini “O TTIP-u iz prve ruke” govorit će zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik stranke ORaH, Davor Škrlec. Tribina će se održati 8. svibnja 2015. u 18 sati u Klubu knjižare Nova u Osijeku, Trg Ante Starčevića 4, u organizaciji Hrvatskog bioetičkog društva i stranke ORaH. 

U srpnju 2013. godine, Europska unija i Sjedinjene Američke Države započele su pregovore o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom​ partnerstvu (TTIP), potencijalno najvećem sporazumu o slobodnoj trgovini u ljudskoj povijesti. Navodni cilj sporazuma je, ukidanjem ili smanjivanjem carinskih nameta, povećati trgovinsku razmjenu između dvije najmoćnije privrede svijeta, što bi navodno trebalo rezultirati novim gospodarskim zamahom, otvaranjem velikog broja novih radnih mjesta te općim društvenim blagostanjem na obje strane Atlantika.

Što se tiče hrane i poljoprivrede, ovdje bi moglo doći do prilagođavanja europskih standarda, u pravilu znatno nižim, američkim standardima. To znači široko otvaranje vrata GMO-u na europskim poljima, uvozom mesa tretiranog hormonima i drugim kemikalijama, kao i mesa dobivenog od kloniranih životinja, odobravanjem uporabe pesticida trenutno zabranjenih u EU te nižim standardima zaštite prava životinja.

Trade secrets TTIP2

Na udaru bi se mogla naći i obiteljska poljoprivredna gospodarstva zbog predloženih pravila o javnoj nabavi koja se protive favoriziranju lokalnih proizvoda i principima održivog razvoja, smatrajući ih preprekom slobodnoj globalnoj trgovini. Hrvatska državna administracija i vlada smatra da će nam TTIP otvoriti veliko američko tržište prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, za proizvode poput  maslina, maslinovog ulja, vina i nekih mesnih proizvoda.

U sigurnoj sobi u Bruxellesu zastupnik Škrlec pročitao je dio dokumenata o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP) između SAD-a i Europske unije. Kao zastupniku koji dolazi iz redova Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, jedan od posebnih interesa je i kontrola GMO sjemena.

“GMO sjeme dopušteno je u SAD-u, a ovaj sporazum njegova je putovnica za Europu. Ne smijemo dozvoliti da američke kompanije u Europi mogu provoditi autorizaciju GMO sjemena. Tada bismo dobili europsku proizvodnju američkog GMO-a na tlu Europske unije koji na taj način može legalno ući u prehrambeni ciklus građana EU-a.” – upozorava Škrlec.