Odluka o korištenju glifosata ponovno odgođena zbog neslaganja država članica EU-a

Nakon ponovnog neslaganja između predstavnika vlada država članica EU-a, na današnjem sastanku Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu po drugi put je odgođena odluka o produljenju dozvole za korištenje glifosata u Europskoj uniji. Podsjetimo, rok za korištenje glifosata istječe u lipnju ove godine.

Revidirani prijedlog Europske komisije koji predlaže da se autorizacija glifosata produži na još devet godina nije uspio osigurati potrebnu većinu među vladama država članica Europske unije. Početkom svibnja zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec uputio je pismo ministru poljoprivrede, Davoru Romiću, tražeći da prilikom glasovanja Hrvatska zauzme stav protiv prijedloga Komisije.

“Ova posljednja odgoda i neslaganje država članica jasno šalje poruku kako postoji značajno protivljenje daljnjoj autorizaciji glifosata u Europskoj uniji. Europska komisija ne može unedogled izlaziti s prijedlozima koji očito ne odgovaraju razini zabrinutosti u pogledu daljnje upotrebe glifosata. Ovaj slučaj sve više ukazuje na veliki utjecaj lobista poljoprivredno-kemijske industrije na donosioce odluka i konačni zakonodavni okvir.” – rekao je Škrlec.

Iako još nije poznato kada će se održati novi sastanak Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, Europska komisija sada može predstaviti novi prijedlog ili predložiti tehničku ekstenziju za kraće vremensko razdoblje, primjerice, od dvije godine.