Održana tribina o klimatskim promjenama kao akceleratoru održivog razvoja

U Europskom domu u Zagrebu, sinoć je održana ORaH-ova tribina na temu „Klimatske promjene kao akcelerator održivog razvoja“ o kojoj su, pred zainteresiranom javnosti, govorili potpredsjednik ORaH-a i europarlamentarac prof. dr. sc.  Davor Škrlec; predsjednica Foruma za zaštitu okoliša ORaH-a dr. sc. Mirjana Matešić te predsjednik Središnjeg programskog foruma dr. sc. Vladimir Lay. U  svijetlu traženja globalnog odgovora na izazove klimatskih promjena ORaH je ovim putem ukazao na važnost ovoga problema te upozorio na činjenicu da, na nacionalnoj razini, Republika Hrvatska ne čini dovoljno.

Pitanje klimatskih promjena za ORaH predstavlja važno društveno i gospodarsko pitanje, a ne samo pitanje zaštite okoliša, kakvim se percipira, pri čemu izostaje koordinirana akcija Vlade, a rizici i prilike nisu u fokusu ministarstva na čije resore će ove promjene imati značajne utjecaje. Posljedice klimatskih promjena se više ne događaju drugima, nego upravo nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, a kao država i društvo ne činimo dovoljno. Dosadašnji učinak smanjenja emisija stakleničkih plinova Republike Hrvatske rezultat su prvenstveno ekonomske krize te nije u skladu s održivim razvojem. Nedostaju kvalitetne poticajne mjere za održive projekte, nije uveden sustav gospodarenja otpadom, a nedostaje i važan faktor edukacije.

Stoga je pokretanje dijaloga o temi koja izravno utječe na život građana, prva stepenica, a ORaH je najavio izradu posebne sektorske politike klimatskih promjena koja će biti povezana sa svim ostalim sektorskim politikama, kao što je ORaH-ova energetska i transportna poltika. Istaknuto je da se moramo kretati u smjeru niskougljičnog razvoja gospodarstva i cirkularne ekonomije, ne samo deklarativno bez stvarne namjere, već provođenjem usklađenih, svih sektorskih strategija i politika, kako bi ostvarili održivi razvoj u Hrvatskoj.