Okrugli stol “Zagreb kao Zelena prijestolnica Europe”

U organizaciji zastupnika Davora Škrleca i Kluba Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, u Europskom domu Zagreb, 21. travnja održan je okrugli stol “Zagreb kao Zelena prijestolnica Europe” kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika/icu Grada Zagreba.

Uvodni govor održao je domaćin, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec predstavivši nagradu Zelena prijestolnica Europe koju Europska komisija svake godine dodjeljuje gradovima predvodnicima ekološkog urbanog življenja. Nagrada se dodjeljuje gradu koji pokaže najbolju praksu poštivanja 12 visoko postavljenih ekoloških standarda i prednjači u provedbi inovativnih društvenih i gospodarskih projekata utemeljenih na suradnji s građanima s ciljem da se gradove učini mjestom ugodnim za život, rad i razonodu. U raspravi kako Zagreb učiniti Zelenom prijestolnicom Europe sudjelovali su kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš (HNS/SDP), kandidati za gradonačelnika Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ) i Ivan Valek (Nezavisna lista) te kandidat za dogradonačelnika Ratko Bedeković umjesto Marka Sladoljeva (MOST). Okrugli stol otvorio je moderator Mladen Iličković, a raspravljalo se o pronalasku održivih rješenja problema odlagališta na Jakuševcu, odgovornom gospodarenju otpadom, iskorištavanju potencijala rijeke Save i Parka prirode Medvednica, širenju tramvajske i biciklističke mreže te urbanističkom planiranju i prebacivanju industrije na periferiju kako bi se oslobodio prostor za poslovno-zelenu zonu.

“Nagrada Zelena prijestolnica Europe postaje prestiž u Europskoj uniji, a gradovi koji su u prošlosti osvojili titulu prepoznatljivi su diljem Europe. Gradovi danas čine veliki pritisak na okoliš, a jedan od glavnih ciljeva Europske unije je postići da se održivost primjenjuje kao glavno načelo upravljanja gradom i izgradnje infrastrukture kako bi se poboljšala kvaliteta života građana. Ljubljana koja je titulu ponijela 2016. godine, jedini je grad iz regije središnje i istočne Europe koji je osvojio nagradu, postala je predvodnica Europske unije sa 65% odvojenog otpada, onečišćenje zraka smanjilo se za 70%, a prepoznata je i kao atraktivna turistička destinacija osvojivši nagradu Zlatna jabuka poznatu kao “Oscar za turizam”. Zagreb kroz kampanju za Zelenu prijestolnicu Europe treba iskoristiti svoj geografski položaj i ogromne potencijale rijeke Save i Parka prirode Medvednica kako bi proveo infrastrukturne i društvene projekte koji nude dugoročna, održiva rješenja za izazove gospodarenja otpadom, smanjenja emisija ugljikovodičnih plinova, rasterećenja prometnih gužvi u centru grada i gospodarskog povezivanja sa širom okolicom.” rekao je Škrlec.