ORaH podržao inicijativu o stabilnosti u Jugoistočnoj Europi

Stranka ORaH i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pozvali su danas sve hrvatske zastupnike i zastupnice u Europskom parlamentu da zajednički podrže inicijativu predsjednika Ive Josipovića za pokretanjem rasprave koja bi vodila izradi deklaracije o nastavku širenja EU i odgovornosti država za sprječavanje novih sukoba.

Potreba za takvom deklaracijom posljedica je puštanja na slobodu ratnog huškača i optuženika za najstrašnije zločine Vojislava Šešelja čiji govor mržnje na političkim skupovima obnavlja ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmjernu patnju. Ovaj poziv za zajedničkim nastupom i djelovanjem u Europskom parlamentu nastavlja se na inicijativu Predsjednika Republike objavljenu 17. studenog 2014. o potrebi očuvanja političke stabilnosti u Jugoistočnoj Europi. Slučaj Vojislava Šešelja koji je pušten iz zatvora u Haagu, još uvijek bez presude, poražavajuća je činjenica za Haaški sud i međunarodno pravo budući da osumnjičenik za ratne zločine huška na nove sukobe i ruši 20 godina napora za uspostavom mira. Pušten na slobodu, Šešelj organizira političke skupove i praćen medijima ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama, ističe se u inicijativi Predsjednika, koja je adresirana i predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju g. Theodoru Meronu. Posljedice takvog ponašanja koje obezvrjeđuje stradanja i žrtve mnogih, bez jasno definiranih uvjeta slobodnog kretanja utječu na integritet postupka, zaštitu svjedoka i ostvarenje pravde i pomirenja. Dramatične posljedice takve odluke Haaškog suda bez mehanizama nadzora ponašanja okrivljenog dovode do političke destabilizacije u regiji.

ORaH stoga poziva sve hrvatske zastupnike i zastupnice u Europskom parlamentu da zajednički upozore na pokušaje destabilizacije ovog političkog prostora i da se ujedine na izradi deklaracije Europskog parlamenta o potrebi aktivne politike prema zemljama Jugoistočne Europe koje nose povijesni značaj za stabilnost čitave Europe.

Zajedničko djelovanje svih zastupnika/ca u Europskom parlamentu po ovom pitanju potvrđivanja demokratskih vrijednosti u Jugoistočnoj Europi nije samo važno za hrvatski interes, već i interes cijele Europe.