Organska hrana čini razliku

Niste sigurni kako odabrati kvalitetnu hranu? Kako osigurati da vaša djeca jedu hranu koja je i zdrava i ukusna? Pitate se možete li uvijek vjerovati informacijama istaknutim na deklaraciji? Ili se brinete da će vas ukusnija i zdravija hrana više koštati? Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu borio se za bolja i jasnija pravila za ekološku poljoprivredu i hranu, imajući navedena pitanja na umu. S organskom hranom možete imati zdravu, kvalitetnu hranu po prihvatljivoj cijeni, te nema razloga ostati pri štetnim alternativama. Prednosti daleko nadilaze troškove.

Organska hrana: nova pravila pomažu vam da razumijete što se nalazi iza ekološke oznake

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu odigrao je važnu ulogu u donošenju velikih promjena u pravilima koja reguliraju organsku hranu. To će građanima pomoći da imaju više povjerenja kada vide organsku oznaku na proizvodu, jer će pomoću nje točno znati što se nalazi u željenom proizvodu. Što nova pravila znače za organsku hranu?

Raznolikost sjemena

Zahvaljujući novim pravilima o organskim proizvodima, važni čimbenici kao što su održavanje genetske raznolikosti i povećanje otpornosti na bolesti će biti uzeti u obzir kada se definiraju kriteriji za organsko sjeme. To će omogućiti stavljanje na tržište tradicionalnog sjemena i vlastitih sorti poljoprivrednika, koje su prilagođenije zahtjevima ekološke poljoprivrede. Također će potaknuti uzgajivače da odaberu nove organske sorte kako bi odgovorili na izazove kao što su klimatske promjene i povećani pritisak na bolesti. Zbog nedostatka dostupnosti takvog sjemena na legalnom tržištu, poljoprivrednici nisu imali izbora nego koristiti neorganske i genetski loše sorte u svojoj proizvodnji. Ove promjene će pomoći razvoju organskog sektora na način koji odgovara potrebama organskih uzgajivača, sada i u budućnosti.

Visoki standardi za uvoz

Zahvaljujući novim pravilima, uvoz iz zemalja izvan EU-a mora biti u skladu s EU standardima. Do sada su zemlje koje nisu članice EU-a morale ispunjavati slične standarde. Tijekom narednih nekoliko godina, stara pravila će biti ukinuta, što znači da će uvoz proizvoda koji nisu u potpunosti usklađeni sa standardima EU-a biti moguć samo u izuzetnim okolnostima (npr. zbog specifičnih klimatskih uvjeta) i na prijelazno razdoblje od dvije godine.

Hrana koja se uzgaja na zdravom tlu

Dobar ukus dolazi od zdravog, živog tla. Nova pravila znače da ekološka proizvodnja mora biti “vezana uz tlo”, što znači da se tlo mora njegovati tako da može uzgajati zdrave biljke. Neke zemlje s vrlo intenzivnom proizvodnjom u staklenicima su se izborile da se hrana koja se uzgaja u umjetnim zamjenama bez pesticida, a ne na tlu, bude klasificirana kao organska. Proizvodnja izvan tla i dalje će biti moguća u nekoliko zemalja (Švedska, Finska, Danska) za proizvode koji su već certificirani kao organski, no ova će praksa biti uklonjena u narednih 10 godina.

Pesticidi i hrana bez GM-a

Organska hrana je ekološki prihvatljivija od uobičajene hrane zahvaljujući jačim ekološkim standardima i zabrani uporabe kemijskih pesticida. Poljoprivrednici koji uzgajaju organsku hranu smiju koristiti samo određeni broj prirodnih pesticida. Kao takve, organske prakse su snažna obrana od otrovnih tvari i GM poljoprivrede koja tjera poljoprivrednike da još više ovise o kemijskim pesticidima.

Unatoč ovim mjerama opreza, ostaci kemijskih pesticida i dalje se mogu naći u organskoj hrani. Postoji niz razloga za to, od prijevare do slučajnog zagađenja iz neorganskih farmi smještenih u blizini. Trenutačno države članice imaju drugačija pravila za upravljanje ovim problemom. Neke imaju nultu toleranciju prema takvim ostacima, dok drugi primjenjuju pragove ili tvrde da organski poljoprivrednici ne mogu biti odgovorni za toksične pesticide koji dolaze iz konvencionalne poljoprivrede.

Nova pravila pomoći će generirati više podataka tako da će do 2025. godine biti moguće točno utvrditi odakle dolazi kontaminacija, kako se možemo bolje zaštititi od kontaminacije, tko je odgovoran i kako se gubitci prouzročeni kontaminacijom mogu kompenzirati. Nadamo se da će se na kraju primijeniti načelo “onečišćivač plaća”. To je jedini učinkoviti poticaj za održavanje toksičnih pesticida daleko od naših polja i izvan naših tanjura.

Organska hrana neće biti skuplja, a koristit će svima

Organska hrana ne mora biti skuplja. Mnogi alternativni trgovci na malo nude poštenu cijenu za organsku hranu i ne primjenjuju ogromne marže kako bi organska hrana bila dostupna svima. Inicijative kao što su organske košare ili programi zajednice, također nude lokalne i sezonske proizvode ravno s farme po povoljnijim cijenama. To također može pomoći poljoprivrednicima da pronađu nova tržišta za svoju robu i osiguraju redovita primanja. Konvencionalna i visoko prerađena hrana može izgledati jeftinije na policama supermarketa, ali to skriva pravi trošak. Kada uzmete u obzir sav javni novac potrošen za popravljanje štete našem zdravlju i okolišu, u konačnici to košta puno više.

Početni troškovi organske hrane su razmjerno mali uzimajući u obzir koristi koje imamo od nje. Organska hrana se proizvodi na način koji maksimizira koristi za sve nas. Smanjenje zagađenja vode potencijalno znači ogromne uštede na računima za vodu. Poboljšano zdravlje tla smanjuje eroziju i rizike od poplava i suša te osigurava veću dugoročnu sigurnost proizvodnje hrane. Organska poljoprivreda je dobra za očuvanje divljih životinja zbog smanjenja vrsta poljoprivrednog zemljišta, što je dobra vijest za vrste poput pčela. Manje pesticida u našoj hrani smanjuje rizike za naše zdravlje i poljoprivrednike. Manje emisija stakleničkih plinova i više sekvestracije ugljika, manje aditiva u hrani, veći standardi zaštite životinja … popis se nastavlja.

Kako možete podržati organsku hranu?

Organski sektor raste. To je dobra vijest! Ali nije bez rizika. Želimo biti sigurni da organsko tržište zadržava prednosti koje su ga učinile tako privlačnim na prvom mjestu. Posljednje što želimo vidjeti jest da organski sektor postane sredstvo za pohlepu profitabilnosti ili da tvrtke s malo poštovanja prema okolišu i pravima radnika dominiraju ovom industrijom. Organski sektor nikada nije bio tek dobra prilika za brzu zaradu. Organska hrana ima dušu! Radi se o dobroj hrani, održivosti i dobrobiti. Moramo očuvati te vrijednosti.

Kako možete poduprijeti svoj lokalni sektor organske hrane?

Najbolji način za osiguranje snažnog, neovisnog organskog sektora je pružiti podršku mnogim lokalnim i sezonskim proizvođačima organske hrane na lokalnom području. Mnogi gradovi sada imaju poljoprivredna tržišta gdje možete kupiti organsku hranu izravno od proizvođača. Također, možete se uključiti u sustav organske košare i primati redovite pakete zdrave organske hrane. Alternativno, podržite najbližu trgovinu organskim hranom koja svojim poslovanjem ne proizvodi otpad i istovremeno smanjite otpadnu plastičnu ambalažu.

Izvor: Greens/EFA