Oživljavanjem noćnih vlakova do modernog putničkog prijevoza

Europski noćni vlakovi sve više se napuštaju kao prijevozno sredstvo. Zeleni u Europskom parlamentu žele zaustaviti taj razvoj i razmišljaju o načinima kako oživjeti europske noćne vlakove i EC-IC usluge. O perspektivama revitalizacije na konferenciji Zelenih/ESS-a “Revitalising European Night Train and EC-IC services”, koja se održala 1. srpnja u Europskom parlamentu, govorio je i zastupnik ORaH-a Davor Škrlec.

U svom uvodnom govoru zastupnik Škrlec je naglasio kako se putnički željeznički prijevoz mora modernizirati, pogotovo noćni vlakovi koji svojom kvalitetom usluge moraju konkurirati hotelskim smještajima.

“Putnici će radije putovati noćnim vlakom nego ranojutarnjim avionom ili avionom dan prije s noćenjem u hotelu. Novi servisi poput pristupa Internetu trebaju postati standardna usluga u vlakovima. Također, potrebno je poticati uvođenje intermodalnog prijevoza jer željeznički prijevoz tada postaje poželjan partner. S postojećim poslovnim modelom on ne može konkurirati cestovnom i avionskom prijevozu. Intermodalni prijevoz znači da putnik kupuje jednu kartu za više prijevoznih sredstava od polazišne do odredišne točke, primjerice, autobus-vlak-brod-autobus.” – rekao je Škrlec.

Zastupnik ORaH-a smatra kako je potrebno otkloniti postojeće prepreke, pogotovo u prekograničnom putničkom prijevozu i zaštititi putnike kao kupce koji danas nemaju mogućnost naknade ili zamjene putne karte ako propuste vlak kod presjedanja zbog kašnjenja vlaka.

“Građani su navikli na Internetu kupovati putne karte i planirati put. Nažalost, željeznički putnički prijevoz još ne nudi takve usluge. Jedna od korisnih aplikacija je ‘Rail Planner’ koja se može besplatno preuzeti u Google trgovini, a služi za planiranje putovanja i nudi informacije kao što je raspored vožnje vlakova. Također, potrebno je promovirati noćne auto-moto vlakove za prijevoz automobila u turističkoj sezoni. Na taj način možemo izbjeći zagušenja na aerodromima i autocestama te općenito minimalizirati stres putovanja.” – smatra Škrlec.