Panika u Europskom parlamentu: odgođeno glasovanje, a potom i rasprava o TTIP-u

Uska većina (183 ZA, 181 PROTIV, 37 suzdržanih) Europskog parlamenta jutros je glasala za odgodu rasprave o pregovorima oko sporazuma TTIP, na inicijativu političkih skupina desnog centra. Glasovanje o odgodi rasprave uslijedilo je nakon jučerašnje jednostrane odluke predsjednika Europskog parlamenta, Martina Schulza o odgodi glasovanja o rezoluciji o TTIP, koja je bila predviđena za danas.

Iz grupacije Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, čiji je član i ORaH-ov zastupnik Davor Škrlec, poručili su kako je ovo dvostruka uvreda demokraciji koja šteti ugledu Europskog parlamenta (EP). Razlog takvog postupanja vide u unutarnjim podjelama u većim političkim grupacijama Europskog parlamenta oko pregovora o TTIP-u, posebno oko kontroverznog ISDS mehanizma zaštite investitora. Kako bi se izbjeglo javno otkrivanje podjela i izrazitog smanjenja potpore pregovorima od posljednjeg glasovanja o TTIP-u od prije dvije godine, a što bi ugrozilo pregovore, povučeni su ovi sramotni potezi. Upravo zbog velikog pritiska zainteresirane javnosti i civilnog društva, dogodio se ovaj zaokret u stavovima zastupnika, a taj pritisak treba nastaviti. Grupacija Zeleni/ESS najavila je kako će nastaviti isticati zabrinutosti oko TTIP-a i boriti se da TTIP ne prođe tako jednostavno udobnoj koaliciji desnog centra i lijevog centra političkih grupacija u Europskom parlamentu.

Povodom odgode glasovanja i rasprave o TTIP-u, ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec izjavio je:

“10. lipnja 2015. godine bit će zabilježen u povijesti kao prvi veliki poraz zagovaratelja TTIP-a u Europskom parlamentu i Europskoj uniji. Nepravedni sporazum koji trenutno ne odgovara interesima građana već samo multinacionalnim kompanijama kroz aktivnosti Zelenih/ESS-a i mnogobrojnih građanskih inicijativa stvoren je pritisak zbog kojeg su zastupnici u Europskom parlamentu morali pokleknuti pred glasom građana. Zalažući se protiv tog sporazuma, ORaH je u Hrvatskoj također potaknuo mnoge građane na inicijativu pa ovim putem i osobno još jednom pozivam građane i građanke Hrvatske da se priključe potpisivanju on-line peticije.”

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy, povodom ovih događaja podsjeća kako je Vlada Republike Hrvatske donijela nerazboritu odluku o podršci pregovorima i sklapanju sporazuma TTIP i to bez ikakvog temelja. Naime, Vlada RH, odnosno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još uvijek nije napravilo Studiju utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, pružanje javnih usluga, društvene odnose, javno zdravstvo i zaštitu okoliša, kao što su to učinile mnoge zemlje EU (npr. Slovenija, Mađarska).