Pariški klimatski sporazum korak bliže uvođenju u EU zakonodavstvo

Na zajedničkom zasjedanju Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te Odbora za industriju, istraživanje i energiju (ITRE) Europskog parlamenta, zastupnici su danas usvojili prijedlog izmjena zakonodavnog paketa energetske unije kojima će se odredbe Pariškog klimatskog sporazuma uvrstiti u EU zakonodavstvo. Član dvaju spomenutih Odbora, zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec, smatra kako je ovo veliki korak prema postavljanju klimatskog i energetskog zakonodavnog okvira EU-a i mobilizacije svih aktera na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

“Danas usvojenim izmjenama očekuje se od država članica konstantno povećanje udjela obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti do 2030. godine, a na snazi će biti jake korektivne mjere u slučaju bilo kakvih kašnjenja u ispunjavanju ciljeva. Ovo će ulagačima pružiti potrebnu sigurnost i pomoći u stvaranju zelenih poslova u Europskoj uniji. Od svake države članice zahtijeva se uspostava platforme za klimatski i energetski dijalog kako bi građani, jedinice lokalne vlasti i svi uključeni dionici mogli imati utjecaj na formiranje dugoročnih strategija i nacionalnih planova. Na taj način smo osigurali da građani, gradovi i regije budu u potpunosti uključeni u borbu protiv klimatskih promjena i energetskog siromaštva.” – rekao je Škrlec.

Usvojeno izvješće o upravljanju energetskom unijom uvodi koncept “ugljičnog proračuna” u EU zakonodavstvo kako bi se odredilo koliko se još emisija može ispustiti u atmosferu da bi se zadovoljilo ograničavanje porasta globalne temperature do 2°C. Komisija će izračunati koliki je “pripadajući dio” Europske unije u globalnim emisijama.

“Žalosno je što sve političke skupine danas nisu bile spremne zauzeti se za provedbu Pariškog sporazuma u praksi, a stav desnih parlamentarnih grupa, osobito europskih pučana i konzervativaca, poprilično je razočaravajući zbog potkopavanja napora da se postigne europski proračun za ugljen u skladu s ublažavanjem klimatskih promjena do kraja ovog stoljeća.“ – zaključio je Škrlec.

Zastupnici Europskog parlamenta glasovat će o novim izmjenama u siječnju 2018. godine na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.