PARIŠKI SPORAZUM: Dok SAD napušta borbu protiv klimatskih promjena, svi se moramo držati zajedno

Američki predsjednik Donald Trump donio je danas povijesnu odluku o izlasku američke strane iz Pariškog klimatskog sporazuma postignutog 2015. godine te ratificiranog od strane više od 100 zemalja u svijetu.

“Nevjerojatno je da je Trump odlučio povući se iz jedne od najvažnijih zadaća u svrhu borbe protiv klimatskih promjena. Njegova odluka je nazadna i nepovoljna, ne samo za okoliš, već i za čitavo gospodarstvo. Njegova pozicija je postala jasna već na posljednjem sastanku na vrhu skupine G7 koji se održao prošli tjedan. Sada je odlučio povući se iz Pariškog sporazuma i stati uz bok sa Sirijom i Nikaragvom. Sada se svi trebamo držati zajedno. Francuska i Njemačka pritom imaju glavne uloge za odigrati na nadolazećoj UN klimatskoj konferenciji. Važno je naglasiti kako je od iznimne važnosti da financijska potpora klimatskom fondu ni u jednom slučaju ne prestane.” – rekao je Bas Eickhout, zastupnik grupacije Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

“Ovaj primjer pokazuje kako predsjednik Trump namjerava i dalje nastaviti sa zastarjelim gopodarskim modelom. U vremenu u kojem se danas nalazimo nije moguće odvojiti borbu protiv klimatskih promjena od gospodarstva. Nacionalne vlade moraju rješavati ova dva pitanja ruku pod ruku. Umjesto da baca milijune dolara na subvencije za ugljen i energiju iz ugljena, predsjednik Trump bi trebao iskoristiti priliku te staviti zaštitu klime na snagu. To bi stvorilo mnogo veće mogućnosti za stvaranje radnih mjesta te za gospodarstvo u cjelini.” – dodao je Yannick Jadot, zastupnik Zelenih te potpredsjednik Odbora za međunarodnu trgovinu i član Odbora za Industriju, istraživanje i energiju.

Izvor teksta: Greens/EFA