Pauza za prirodu

Aplikacija bi funkcionirala kao posrednik između potrošača i proizvođača i bila bi odlična podloga za iniciranje novih projekata korisnih za društvo i okoliš. Građani i tvrtke bi prikupljali tzv. ZELENE BODOVE koje bi omogućile razne pogodnosti, kako za same potrošače tako i za partnere projekta.

slika1
Kada bi se generalno povećala ekološka osviještenost dovelo bi do toga da svaki pojedinac počne razmišljati kako može smanjiti potrošnju energije, a samim time i resursa potrebnih za njezino dobivanje. Nužno je shvatiti da je naša potrošnja energije prevelika te osvijestiti da nam tolike količine nisu potrebne, ali i koje su posljedice prevelike proizvodnje i potrošnje energije. Resursima treba upravljati pametno i razborito jer naposljetku oni nisu beskonačni. Angažman pojedinca bi se povećao kada bi mu se direktno prezentirale koristi koje bi mu se isplatile u vrlo kratkom roku. Također, uzeli smo u obzir mogućnost uključivanja tijela lokalne samouprave koja bi inicirala projekte te predstavljala jednu od mogućnosti dobivanja „zelenih bodova“. Lokalna samouprava kao takva najbolje može prepoznati aktualne ekološke probleme tog područja, ali i kroz edukaciju djelovati preventivno.

Postojalo bi više mogućnosti zamjene bodova (ovisno o partnerima). Konkretni primjer: potrošač koji kupi LED žarulju dobio bi bodove za direktan doprinos smanjenju potrošnje energije, ali isto tako bi mogao za određeni broj bodova dobiti popust na kupnju iste. Kao što smo spomenuli kategorizaciju potrošnje energije, tako bi se i proizvodi kategorizirali, od LED žarulja preko kućanskih aparata do samih električnih automobila. Ideja za električni automobil temelji se na velikom broju „zelenih bodova“ koji bi rezultirali direktnim državnim poticajem na kupnju.

slika2

 Članovi tima:
Tihana Dovhanj
Ivan Strunje
Antonija Medić
Ivan Jurkić
Ivona Dovhanj

Povratak na kategoriju INOVACIJA