“Porez na linkove” i cenzura podataka nanijeli bi veliku štetu slobodi na internetu

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta na današnjem glasovanju odobrio je Komisijin prijedlog Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a glasovao je protiv predloženog nacrta Direktive izražavajući zabrinutost kako će takav prijedlog ograničiti korisnike i dovesti u pitanje njihovu slobodu na internetu.

Odobreni prijedlozi odnosili bi se na uvođenje:

“poreza na linkove” koji će zahtijevati da internetske platforme poput društvenih mreža plaćaju naknade novinskim kućama kada njihovi korisnici dijele poveznice na članke, uključujući čak i kratke isječke sadržaja članaka.

automatskih filtera za blokiranje prijenosa fotografija, videozapisa i tekstova koje korisnici prenose na web stranice u slučaju sumnje na kršenje autorskih prava.

Zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec smatra kako trenutni prijedlog Direktive o autorskim pravima potencijalno može naškoditi pravu na informiranje za milijune građana u slučajevima kada korištenje linkova ili objavljivanje sadržaja na internetu postane skup ili zakonski složen proces.

“Korisnici će nailaziti na poteškoće radeći svakodnevne stvari poput komentiranja vijesti ili izražavanja svojeg mišljenja online. Stavljanje interesa velikih medijskih korporacija ispred naše mogućnosti za slobodnim sudjelovanjem na internetu je neprihvatljivo. Ovakve mjere neće pomoći financiranju novinarstva, one će jednostavno zaustaviti dijeljenje profesionalnog informativnog sadržaja i stvoriti probleme za male izdavače koji se većinom oslanjanju na dijeljenje njihovih članaka. Zahtijevanje naknada za prikazivanje sadržaja na društvenim mrežama, koje im zapravo time čine uslugu promoviranja i dosezanja većeg broja čitatelja, moglo bi dovesti do toga da društvene mreže i druge internetske platforme odbiju prikazivanje takvih isječaka, a korisnici bi time izgubili interes otvarati i čitati portale zbog naplate.

Planovi za uvođenje automatskih filtera jednako su kratkovidni. Dok njihovi zagovornici tvrde kako će osigurati naknadu za kreativni rad, zapravo će blokirati bezazlene sadržaje poput memeova i parodija, ali i dokrajčiti europske platforme i startupe koji si ne mogu priuštiti pridržavanje takvih pravila. Cilj je prisiliti internetske platforme na praćenje svih prijenosa korisnika kako bi otkrili kršenje autorskih prava, iako će to nužno dovesti do ukidanja potpuno legalnih činova izražavanja.” – rekao je Škrlec.

Sljedeći koraci

Na plenarnoj sjednici u srpnju ili rujnu zastupnici će glasovati o konačnom prijedlogu nacrta Direktive Europskog parlamenta nakon čega slijede pregovori s Vijećem iza zatvorenih vrata zbog usuglašavanja konačnih stavova. Nakon postizanja kompromisa, slijedi završno glasovanje krajem ove ili početkom sljedeće godine kada će zastupnici usvojiti konačni tekst Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu i kao takav stupa na snagu.