Postignut dogovor o uvođenju prvih emisijskih normi CO2 za teška vozila u EU-u

U ranim jutarnjim satima, 19. veljače, završeni su pregovori između Europskog parlamenta i Vijeća EU-a o uvođenju prvih emisijskih normi CO2 za nova teška vozila što bi trebalo dovesti do značajnog smanjenja emisija CO2 iz kamiona.

Kamioni i teška teretna vozila morat će smanjiti svoje emisije CO2 za 15% do 2025. i za 30% do 2030. u usporedbi s razinama iz 2019. godine. Zahvaljujući pritisku Europskog parlamenta, ciljevi za 2030. sada su pravno obvezujući. Također, Komisija će 2022. morati predložiti ciljeve za razdoblje nakon 2030. godine, u skladu s Pariškim sporazumom. Osim toga, Europski parlament uspio je nametnuti za sve proizvođače i obvezujući minimalni udio vozila s nultim i niskim emisijama od 2% od 2025. godine kako bi se potaknulo proizvođače da ulažu u nova alternativna goriva koja ne zagađuju okoliš poput dizela. 

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec komentira:

“Šaljemo vrlo jasan signal tržištu da kamioni ne mogu ostati izvan globalnog napora u borbi protiv klimatskih promjena. Ako želimo sačuvati planet i naše zdravlje, moramo drastično smanjiti zagađenje, a transportni sektor igra veliku ulogu u tome. Veliki je uspjeh što Europska unija po prvi put poduzima konkretne korake kako bi smanjila emisije CO2 iz teških teretnih vozila. Uredba je na kraju otišla korak dalje od izvornog prijedloga Europske komisije i pomoći će smanjenju zagađenja na našim cestama, ali i unaprjeđenju kvalitete zraka.

Budućnost čišćih kamiona leži u inovacijama i zato je bilo ključno u uredbu uvrstiti poticaje za proizvodnju niskougljičnih vozila i vozila s nultim emisijama kako bi se potaknulo automobilsku industriju na promjene i napredak u tehnologiji.

Sramotno je da neke vlade još uvijek stavljaju interese industrije ispred interesa svojih građana. Posebno se to odnosi na Njemačku i neke države članice Središnje Europe koje su blokirale ambicioznije ciljeve. Čišći motori mogu stvoriti čišću klimu i poslove budućnosti. Vrijeme je da države članice EU-a prekinu kratkovidnu potporu za motore s unutarnjim izgaranjem i umjesto toga svoje napore usmjere na poticanje razvoja zelenih alternativa koje će u konačnici biti od koristi i samoj industriji.”