Poziv na međunarodnu konferenciju “Zeleni i pristupačni turizam” u Splitu 3. – 4. studenog 2016.

Zastupnici u Europskom parlamentu Davor Škrlec, Igor Šoltes i zastupnica Jean Lambert pozivaju vas na međunarodnu konferenciju “Zeleni i pristupačni turizam” koja će se od 3. do 4. studenog održati u Splitu, u Hotelu Park. Zemlje Jadransko-jonske regije imaju veliku mogućnost razvijanja kompetitivnog turističkog sektora, no taj potencijal nažalost još uvijek nije dovoljno iskorišten i prepoznat.

Što je održivi turizam? Koji su potencijali Hrvatske? Koji mehanizmi i financijski instrumenti stoje na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima? Koje dodane vrijednosti pruža razvoj pristupačnog turizma? Kako lokalne proizvode i ekološku hranu uključiti u turističke ponude? Kako unaprijediti korištenje obnovljivih izvora energije? Koje su prednosti zelene javne nabave? Što je etično financiranje? 

Sve su to pitanja na koja ćemo odgovore potražiti zajedno s uvaženim stručnjacima i gostima iz Europe. Na konferenciji će sudjelovati zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici Europske komisije i državnih institucija. Cilj nam je predstaviti mogućnosti koje će zajedno oblikovati turistički model zasnovan na principima zelene ekonomije, ali ujedno i na razvoju pristupačnosti koja osobe smanjene pokretljivosti ne svrstava u socijalnu kategoriju. Primjena univerzalnog dizajna i načela kružne ekonomije omogućuje dodanu vrijednost našem gospodarstvu pri čemu je uključenost svih segmenata društva ključna za njihovu dosljednu provedbu.

Stručnjaci će kroz različite panele, među ostalim, predstaviti i razmijeniti primjere dobre prakse, poduzetnička iskustva i znanja prikazujući i raspravljajući o važnosti dva trenutno aktualna zakonodavna akta na dnevnom redu europskih institucija – Paketu kružne ekonomije i Europskom aktu o pristupačnosti koji će se direktno odraziti i na Hrvatsku. Na konferenciju stoga pozivamo predstavnike tijela državne i lokalne uprave, poduzetnike, poljoprivrednike, predstavnike obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, hotelijere i ugostitelje, predstavnike civilnog društva i sve zainteresirane koji će u otvorenom dijalogu na međunarodnoj razini razmijeniti svoja iskustva i mišljenja.

Veselimo se Vašem sudjelovanju na konferenciji za koju smo uz bogat program pripremili i predstavljanje otočnih proizvoda i lokalne hrane, a sve u svrhu provedbe ciljeva i promocije održivog turizma.

PRIJAVA

PROGRAM

Turizam koji promovira i jamči nediskriminaciju naspram svojih korisnika te koji se razvija u skladu s načelima održivosti predstavlja budućnost ovog sektora, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi pa nam je izuzetno drago što ćete prepoznati ovaj događaj i pridružiti nam se aktivnim sudjelovanjem.