Poziv na okrugli stol “Zagreb kao Zelena prijestolnica Europe”

Kako Zagreb može postati Zelena prijestolnica Europe i koje mjere mora poduzeti, glavna je tema na koju će se osvrnuti aktualni kandidati i kandidatkinje za gradonačelnika/icu Grada Zagreba.

Ured zastupnika Davora Škrleca organizira okrugli stol s kandidatima/kandidatkinjama za gradonačelnika/icu Grada Zagreba pod naslovom “Zagreb kao Zelena prijestolnica Europe”, koji će se održati u petak, 21. travnja, u 11:00 sati, u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1.

Europska komisija svake godine dodjeljuje titulu Zelene prijestolnice Europe gradovima predvodnicima ekološkog urbanog življenja koji mogu poslužiti kao inspiracija i uzor drugim urbanim sredinama po pitanju globalne održivosti kroz primjenu načela kružne ekonomije u praksi. Nagrada se dodjeljuje gradu koji pokaže najbolju praksu poštivanja visoko postavljenih ekoloških standarda i prednjači u provedbi inovativnih projekata utemeljenih na načelima dobrog upravljanja i participacije građana s ciljem da se gradove učini mjestom ugodnim za život, rad i razonodu.

Urbana područja izvor su velikog broja današnjih okolišnih izazova s obzirom da dvije trećine Europljana živi u gradovima. Upravo gradovi igraju ključnu ulogu u rješavanju globalnih izazova ublažavanja i smanjenja utjecaja klimatskih promjena i očuvanja bioraznolikosti. Dugoročno zdravlje i blagostanje građana ovise o zelenoj urbanizaciji prema načelima participativnog, integriranog i održivog planiranja i upravljanja. U sklopu prijave za Zelenu prijestolnicu Europe, Zagreb ima priliku provesti infrastrukturne i društvene projekte koji nude dugoročna, održiva rješenja za izazove gospodarenja otpadom, smanjenja emisija ugljikovodičnih plinova, rasterećenja prometnih gužvi u centru grada i gospodarskog povezivanja sa širom okolicom.

Sudjelovanje na okruglom stolu potvrdili su:

  • Anka Mrak-Taritaš (HNS-SDP)
  • Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ)
  • Ivan Valek (Nezavisna lista)
  • Marko Sladoljev (MOST)
  • Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo (u ime gradonačelnika Milana Bandića)

Prethodna registracija nije potrebna, a program možete pronaći OVDJE.

Okrugli stol bit će dostupan za praćenje uživo putem poveznice na službenom You tube kanalu.