Prijedlog Komisije za glifosat odbijen po treći put!

Prijedlog Europske komisije za privremeno “tehničko produljenje” od 12-18 mjeseci u slučaju korištenja glifosata na području Europske unije nije uspio dobiti podršku većine država članica na danas održanom sastanku u Bruxellesu.

Budući da rok za upotrebu glifosata istječe krajem lipnja, a države članice nisu uspjele već u dva navrata donijeti konačnu odluku o njegovoj daljnjoj upotrebi ili mogućoj zabrani, Europska komisija predložila je tehničko produljenje sve dok Europska agencija za kemikalije (ECHA) ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida koje se očekuje na jesen 2017. godine. Međutim, Europska komisija još uvijek može pokušati progurati svoj prijedlog putem Odbora za žalbe.

“Tri neuspjela pokušaja za produljenje upotrebe glifosata jasna su poruka Europskoj komisiji kako mora prestati s iznošenjem prijedloga koji idu u smjeru njegovog daljnjeg korištenja. Takav potez podigao bi ozbiljnu sumnju u demokratski proces donošenja odluka na razini Europske unije. Proces postupnog ukidanja dozvole za korištenje glifosata i ostalih toksičnih herbicida i pesticida u poljoprivredi mora započeti sada, a to znači preusmjeravanje Zajedničke poljoprivredne politike EU-a prema održivom poljoprivrednom modelu.” – komentirao je tom prilikom zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec.