Priključite se pokretu ‘Global Divestment Day’ 13. i 14. veljače u borbi protiv klimatskih promjena

Global Divestment Day nova je kampanja u borbi protiv klimatskih promjena koja poziva sve institucije, bilo javne ili privatne da povuku svoj novac iz kompanija povezanih s fosilnim gorivima. Svaki pa i najmanji korak u odustajanju od financiranja onih koji zagađuju naš okoliš, znači smanjivanje dobiti fosilne industrije i njezinog utjecaja. Sve više takvih uspjeha stvaraju dinamiku ekonomskih odnosa koja će poticati i stvarati prostore za ulaganja i prelazak na sigurnu, čistu i obnovljivu energiju kako bismo zaštitili naš jedini planet. Samoslužeća fosilna industrija pripada prošlosti, priključite se i Vi globalnoj kampanji.

Kako bi se postigao dogovoreni cilj smanjivanja globalnog zatopljenja na 2°C, mora se drastično smanjiti emitiranje CO2. U praksi to znači da dvije trećine sadašnjih zaliha fosilnih goriva mora ostati u tlu te ih tvrtke fosilnih goriva ne smiju spaliti. Izvršenje cilja 2°C će pretvoriti rezerve fosilnih goriva u bezvrijedna ulaganja. Tim činom dionice i ulaganja kompanija fosilnih goriva postat će precijenjene. Iz razloga što brojni investitori, od mirovinskih fondova do osiguravajućih društava i javnih ustanova imaju udjela u tim dobrima, suočeni smo s “financijskim balonom” (ugljični balon) koji predstavlja ekonomski i financijski rizik za Europu, a i šire. Pokret Global Divestment Day poziva sveučilišta, mirovinske fondove, crkve, općine, banke i druge financijske aktere da povuku svoj novac iz kompanija povezanih s fosilnim gorivima. Ovaj pokret sličan je onima iz 80-tih i 90-tih koji su pozivali na deinvestiranje duhanske industrije te južnoafričkih tvrtki za vrijeme apartheida.

Global Divestment Day primarno je pokrenut od nevladine organizacije 350.org i studenata, ali je stekao pozornost i drugih. Prije godinu dana 350.org je pokrenula europsku deinvesticijsku kampanju Fossil Free Europe s obučenim timom aktivista i organizacijom nacionalnih kampanja koje su pokrenute u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj. Mnogi slavni podržavaju cilj pokreta (Desmond Tutu, Al Gore, Paul Krugman, Naomi Klein i drugi).

Što je novo?

Ideja kampanje Global Divestment Day daje novu perspektivu, novi instrument i novi set aktera u klimatskoj kampanji. Dok su klasične klimatske kampanje snažno usmjerene argumentima znanosti o okolišu i klimi, ideja deinvestiranja predstavlja novu ekonomsku i financijsku logiku po pitanju zaštite od emitiranja CO2. Također, poziva aktiviste koji aktivno upravljaju ili snose odgovornost za financijska sredstva (od menadžera investicijskih fondova, direktora mirovinskih fondova te savjetnika zaduženih za javne proračune) da mijenjaju svoje strategije ulaganja u svjetlu očekivanog pada vrijednosti sredstava vezanih za fosilna goriva. Aktivisti ne moraju nužno dijeliti etička načela s klimatskim aktivistima, ali mogu biti indirektni podržavatelji.

Global Divestment Day

Odlučivanja više nisu ograničena na međunarodne konferencije, strategije više nisu ograničene na stvaranje javne svijesti ili pritisak pravnim akcijama. Uspjesi se mogu postići na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj ili sektorskoj razini ako grad, tvrtka, crkva ili visoko učilište počne povlačiti investicije. Više takvih pobjeda može stvoriti stvoriti dinamiku koja će poticati i kreirati novi prostor za sudjelovanje.

Prvi uspjesi

Neka sveučilišta, kao što je Sveučilište u Glasgowu, već su povukli svoje investicije iz fosilnih goriva. U Norveškoj, veliki mirovinski fond Storebrand povukao je investicije iz 19 tvrtki koje se bave fosilnim gorivima kako bi osigurao “dugoročan stabilni povrat” jer će te dionice “biti bezvrijedne u budućnosti”. U Austriji Allianz AG osiguranje je prekinulo svoja ulaganja u eksploataciju ugljena. U Velikoj Britaniji ministar Ed Davey je upozorio na drugorazrednu krizu fosilnih goriva. U Njemačkoj, Zeleni iz gradskog vijeća grada Münstera uveli su odgovarajuće rezolucije za svoj grad. U Švedskoj, grad Örebro obvezao se povući svoja sredstva iz fosilnih goriva i uskladiti svoje investicije s ciljevima zaštite okoliša.

Priključi se i ti!

Preko 50 različitih inicijativa koje će se 13. i 14. veljače održati diljem Europe i svijeta već je pokrenuto. Sve informacije o postojećim događajima ili načinu organizacije događaja na lokalnoj razini, moguće je saznati na web stranici: http://gofossilfree.org/divestment-day

FACEBOOK događaj: https://www.facebook.com/events/615657491872076/