REFORMA AUTORSKOG PRAVA: prijedlozi Europske komisije i reakcije

Europska komisija je u svom priopćenju 14. rujna 2016. iznijela prijedloge o modernizaciji autorskog prava u cilju povećanja kulturne raznolikosti u Europi i sadržaja dostupnog na internetu te donošenja jasnijih propisa za sve dionike na internetu. Prijedlozi bi trebali osigurati inovativne alate namijenjene obrazovanju, istraživanju i aktivnostima institucija kulturne baštine.

U okviru postojeće Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Europska komisija donijela je prijedloge koji se tiču, kako navode, “boljeg izbora internetskog i prekograničnog sadržaja, novih propisa o autorskom pravu te pravednijeg i održivog tržišta za sve stvaratelje u kreativnoj industriji i tisku”. Strategija obuhvaća niz mjera koje se planiraju provesti do kraja ove godine, a one uglavnom pokrivaju poboljšanje položaja potrošača i poduzeća digitalnih dobara u cijeloj Europi te dosezanje punog potencijala rasta digitalnog gospodarstva.

Što se tiče konkretnih ciljeva iznesenog prijedloga o boljem izboru internetskog i prekograničnog sadržaja, nastoji se radiotelevizijskim kućama olakšati dobivanje potrebnih licenci kako bi svoje sadržaje poput vijesti, kulturnog, političkog i zabavnog programa, mogli prikazivati i u drugim državama članicama. Korisnici sve popularnije usluge emitiranja na zahtjev (Video on Demand) mogli bi se tako susresti i s bogatijom ponudom kako navodi Komisija, koja je predložila državama članicama osnivanje pregovaračkih tijela koja bi pomagala pregovore nositelja prava audiovizualnih djela i platformi  koje pružaju takve usluge. Također se želi ustanovama poput muzeja i arhiva olakšati da omoguće prekogranični pristup nedostupnim djelima njihovom digitalizacijom. Prijedlog Komisije o poboljšanju propisa o autorskom pravu uključuje mjere pojačane digitalizacije u školskoj nastavi, olakšanog služenja tehnologijama za istraživače diljem EU-a te digitaliziranje djela u institucijama kulturne baštine. Da bi pristup kulturnim i edukativnim izvorima bio potpun, Komisija se zakonodavnim prijedlogom za provedbu Ugovora iz Marakeša zalaže za olakšanje pristupa slijepim, slabovidnim i drugim osobama koje se iz nekog drugog razloga ne mogu služiti svakodnevnim tiskom.

Međutim, prijedlog koji je izazvao negodovanje popriličnog broja zastupnika u Europskom parlamentu je upravo onaj o pravednim naknadama za internetske novinske portale prilikom dijeljenja njihovog sadržaja od strane krajnjih korisnika, tj. zaštita njihova autorskog prava. Posljedično, to bi značilo da svaki put kada se neki novinski članak želi podijeliti na društvenoj mreži poput Facebooka ili Twittera, samo prikazivanje isječaka tog članka iziskivalo bi plaćanje naknade toj istoj novinskoj kući. Također, Komisija želi internetskim gigantima poput YouTubea, DailyMotiona, nametnuti obvezu da sami primijene učinkovita sredstva filtriranja sadržaja na svojim stranicama na koja drugi autori ili izvođači nemaju pravo, te da iste po potrebi uklanjaju. To znači da bi YouTube morao imati vlastiti mehanizam prepoznavanja sadržaja koji predstavlja povredu autorskog prava i uklanjanje istog, umjesto dosadašnjih pojedinačnih zahtjeva nositelja prava na taj sadržaj koji se platformi upućuju s ciljem brisanja i uklanjanja.

Julia Reda, zastupnica Piratske stranke iz redova Zelenih u Europskom parlamentu naglašava kako je isti prijedlog u Europskom parlamentu već dva puta odbijen, doživio je fijasko u Njemačkoj i Španjolskoj te predstavlja korak unazad za slobodu medija i protoka sadržaja na Internetu. Objašnjava dalje apsurd industrije tiska koja će zahtijevati naknade za prikazivanje sadržaja na društvenim mrežama, koje im zapravo time čine uslugu promoviranja i dosezanja većeg broja čitatelja. Internetski novinski portali imali bi, najkraće rečeno, ekskluzivna prava na prijepise i pohranu članaka na dvadeset godina. Iznimke od tog prava ne postoje ni za tzv. snippets, odnosno isječke članaka, niti za obične korisnike. Ovakav prijedlog bi mogao dovesti do tog da društvene mreže i druge internetske platforme odbiju uopće prikazivanje takvih isječaka, a korisnici bi time izgubili interes otvarati i čitati portale zbog naplate. Ovaj prijedlog još čeka svoju sudbinu u Parlamentu i Vijeću EU-a, a zastupnica Reda upozorava kako je isti već bio odbijen u Parlamentu te na pisanje otvorenog pisma Komisiji zajedno uz 82 zastupnika. U prilog tom prijedlogu ne ide niti izjava europskog udruženja start-up kompanija Allied4Startup koje ga je proglasilo negativnim utjecajem na startupove, potom peticija Save The Link s preko 120 000 potpisa podrške, ali i prozivke od raznih urednika novinskih portala u Njemačkoj da se radi o načinima iznude novca od Googlea ili Facebooka bez ikakve koristi kako za krajnje čitatelje, tako i za izdavače.