REZULTATI ANKETE: 96% građana spremno zamijeniti jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivijim alternativama

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, WWF Adria i udruga Prijatelji životinja tijekom lipnja provodili su izazov na društvenim mrežama #NisamOdPlastike u borbi protiv korištenja svih oblika plastike za jednokratnu uporabu.

Plastični predmeti poput jednokratnih vrećica, čaša, boca i pribora za jelo glavni su izvor ekološkog zagađenja i najmanje se recikliraju jer se najčešće upotrebljavaju izvan kuće i bacaju u okoliš. Povećanje usputne konzumacije hrane i pića dovelo je do porasta količine plastike za jednokratnu upotrebu te se stoga očekuje da će taj problem postati još ozbiljniji.

Tijekom četiri tjedna provođenja izazova sudjelovalo je preko 20 tisuća ljudi, uključujući brojne hrvatske europarlamentarce, saborske zastupnike, gradonačelnike, jedinice lokalne samouprave, udruge civilnog društva, javne institucije i privatni sektor.

“Izazov je ciljao na aktivno uključivanje što većeg broja hrvatskih građana na društvenim mrežama koji su trebali potaknuti jedni druge na prestanak korištenja ili zamjenu bilo kojeg oblika jednokratne plastike u trajanju od 30 dana. Svrha izazova bila je mijenjanje loših navika potrošača i stvaranje svijesti o alternativama koje su nam lako dostupne. U on-line anketi koju smo proveli na društvenim mrežama od 11. do 21. lipnja, od 1550 ispitanika preko 96% njih izjasnilo se kako je spremno zamijeniti sve vrste plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu ekološki prihvatljivijim alternativama. Stoga smo pozvali domaće trgovačke lance da ponude svojim kupcima alternative jednokratnoj plastici. Svijest ljudi diljem svijeta se mijenja i sada je red na velikim igračima poput korporacija i vlada da značajno smanje proizvodnju plastike. Dovoljno je spomenuti da je Kina početkom ove godine prestala uvoziti plastični otpad, što predstavlja veliki problem najvećim izvoznicima plastike jer ne znaju gdje bi sada s milijunima tona plastičnog otpada. Ovo je snažna poruka našem gospodarstvu koje mora učiniti zaokret prema inovacijama i eko dizajnu kako bi izbjegli daljnje akumuliranje plastičnog otpada u našem okolišu i moru. Razvijanje novih poslovnih modela dovest će do stvaranja novih konkurentnih industrija koje su neizbježna budućnost, a Hrvatska može tu imati prednost.” – rekao je zastupnik Davor Škrlec.