REZULTATI STUDIJE: Glifosat u količini koja se smatra sigurnom za korištenje ipak ima negativne učinke na zdravlje

Ramazzini Institut je 16. svibnja predstavio prve rezultate pilot studije o glifosatu koji upućuju na to da navedena supstanca ima ozbiljne štetne učinke na ljudsko zdravlje, uključujući spolno i reproduktivno zdravlje. Ova pilot studija dio je opširne studije koja bi trebala biti završena do 2022. godine, što odgovara vremenu ponovnog postupka obnove autorizacije glifosata u Europskoj uniji. Nalazi studije predstavljeni su u Bruxellesu na konferenciji za novinare Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu.

“Danas možemo potvrditi da glifosat čak i u količinama koje se smatraju sigurnima u relativno kratkom razdoblju izlaganja (u smislu ekvivalentne dobi čovjeka, od faze embrionalnog razvoja do dobi od osamnaest godina), može značajno mijenjati određene biološke parametre. U svjetlu ovih rezultata, prijeko je potrebno produbiti istraživanje o reprodukciji i razvoju te stjecati nezavisne podatke o karcinogenezi. Samo tako će Europski parlament moći 2022. godine donositi odluke temeljene na čvrstoj osnovi neovisne znanosti. Nadamo se da će, osim ekonomskom kontribucijom, EU institucije sudjelovati u tehničkom znanstvenom odboru koji će voditi tijek studije u prostorijama naših laboratorija.”, rekao je dr. Fiorella Belpoggi, direktor Ramazzini Instituta.

“Imajući u vidu da poseban odbor Europskog parlamenta trenutno radi na procjeni postupka odobravanja pesticida u Europskoj uniji, ovo je pravodobni doprinos raspravi oko potencijalnih opasnosti glifosata. Rezultati prvih istraživanja sugeriraju da glifosat može imati ozbiljne učinke na ljudsko zdravlje. Važno je da se ovi zabrinjavajući rezultati prate, kao i to da ostali znakovi upozorenja budu uzeti u obzir prilikom odluke u postupku obnove autorizacije glifosata. Važno je staviti veći naglasak na neovisne znanstvene studije od onih koje su naručene od strane agrokemijske industrije. Potencijalni sukob interesa izaziva sumnju u postupak autorizacije u Europskoj uniji. To ne dovodi u pitanje samo zdravlje naših građana i njihova okruženja, nego i institucionalne vjerodostojnosti. Ako želimo osigurati povjerenje javnosti u donošenje odluka u Bruxellesu, proces donošenja odluka treba učiniti transparentnijim.” – smatra zastupnik Davor Škrlec, član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

O studiji:

  • Tri recenzentska priznata rukopisa iz pilot faze Globalne studije o glifosatu dostupna su online. Radovi će biti objavljeni u Environmental Health-u kasnije u svibnju.
  • Pilot studija bila je jednokratna studija o herbicidima na bazi glifosata testirana na štakorima, koristeći prihvatljivu dnevnu razinu izloženosti glifosatu Američke agencije za zaštitu okoliša. Usredotočena je na novorođenčad, djetinjstvo te adolescentsku dob žvota. Rezultati pokazuju da herbicidi na bazi glifosata mogu mijenjati određene važne biološke parametre koji se uglavnom odnose na seksualni razvoj, genotoksičnost i promjenu intestinalnog mikrobioma.
  • Pilot studija je uključila sudjelovanje više institucija i sveučilišta u Europi i SAD-u te je financirana od strane 30 000 članova u Italiji, suradnika Ramazzini Instituta. Kampanja za financiranje je pokrenuta kako bi pomogla u pružanju podrške dugoročnoj sveobuhvatnoj globalnoj studiji o glifosatu, koja je nakon ovakvih rezultata, prijeko potrebna.

POGLEDAJTE STUDIJU OVDJE