Sat za planet Zemlju je i sat za održivu budućnost

Globalni događaj Sat za planet Zemlju (Earth Hour) održat će se u subotu, 28. ožujka, u 20:30 sati po lokalnom vremenu u više od 172 države svijeta. Posljednje subote u ožujku, već devetu godinu zaredom svjetska nevladina organizacija WWF poziva na simbolično gašenje svjetala na sat vremena kako bi podigli svijest o klimatskim promjenama i skrenuli pozornost na potrebu učinkovitog korištenja energije.

Spomenimo i nekoliko ključnih argumenata koji idu u korist uštede energije.

1. Borba protiv klimatskih promjena

Ako do kraja stoljeća želimo zadržati granice globalnog zatopljenja u okviru od dva Celzijeva stupnja, emisije stakleničkih plinova možemo smanjiti čineći male korake poput smanjenja potrošnje energije u našim domovima, stavljanjem bolje izolacije na stambene zgrade, korištenjem ”čišćih” prijevoznih sredstava kao što su, primjerice, hibridni ili električni automobili.

2. Uštedom energije smanjujemo trgovinski deficit

Europska unija je 2013. godine potrošila gotovo 421 milijardu eura za kupnju ruskog plina, što po glavi stanovnika EU iznosi 1200 eura. Energetskom učinkovitošću i većim korištenjem obnovljivih izvora zalažemo se za čišću Europu i smanjujemo ovisnost o uvoznim energentima.

3. Uštedom energije smanjujemo račune

Problem s plaćanjem računa za struju i plin ima 14 do 36 posto građana Europske unije. Trošimo stoga energiju pametnije kako bi nam svima porasla kupovna moć!

4. Uštedom energije otvaraju se nova radna mjesta i ostvaruje se gospodarski rast

Rastom sektora za energetsku učinkovitost raste i broj zelenih radnih mjesta! Prema procjenama do 2030. godine moglo bi se otvoriti 4 milijuna novih radnih mjesta za sve ljude koji bi aktivno pridonosili rekonstrukciji postojeće energetske infrastrukture u zemaljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj.

5. Uštedom energije povećavamo konkurentnost naših poduzeća

Povećanjem energetske učinkovitosti u industriji i poduzećima, smanjujemo troškove proizvodnje te ih ujedno činimo konkurentnijima na svjetskom tržištu.

6. Energetska učinkovitost kao istinski europski projekt

Solidarnost kao srž ovog projekta promiče energetsku učinkovitost u zemljama srednje i istočne Europe kako bi se smanjile razvojne razlike između država članica Europske unije.