Sedam poražavajućih činjenica o plastičnim vrećicama

Koliko znamo o plastičnim vrećicama? Vjerojatno ih imate pospremljene u kuhinjskoj ladici ili primijetite kako ih raznosi vjetar, ali jeste li se ikad zapitali koliko ih svakodnevno koristite i koji je njihov utjecaj na eko sustav u kojem živimo.

Prva činjenica.: Plastične vrećice napravljene su od naftnih derivata

Svi smo mi podsvjesno upoznati s činjenicom, koliko god ona bila šokantna, količine resursa koja se koristi za proizvodnju plastičnih vrećica. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama potrošnja nafte iznosi 12 milijuna barela. Za proizvodnju plastičnih  vrećica koriste se razne vrste  plastike. Osnovna podjela plastičnih vrećica za kupnju može se podijeliti s obzirom na njihovu težinu. Lagane vrećice koje se najčešće koriste u supermarketima i prodavaonicama napravljene su od polietilena visoke gustoće (HDPE). Teže i čvršće vrećice koje koristimo u buticima i robnim kućama napravljene su od polietilena male gustoće (LDPE).

Druga činjenica: Svake godine diljem svijeta upotrijebi se tri bilijuna plastičnih vrećica.

Dva milijuna plastičnih vrećica upotrebi se svake minute diljem svijeta. Šokantan je to prikaz našeg društva koji nemarno postupa s otpadom. Način ponašanja koji vlada društvom već neko vrijeme je: odbaci  i nastavi dalje. To je jednostavan i lagan način u kojem nismo primorani reciklirati i čistiti za sobom.

Treća činjenica: Više od 44% morskih ptica zaglavilo je u plastici.

CSIRO predviđa da će ta brojka do 2050. godine dosegnuti  99%. Kornjače, ribe i druge morske životinje koje žive u oceanu i na zemlji, jednokratnu plastiku poput slamki i čepova boca, često zamijene za hranu. Dok progutaju plastiku, životinje se u njoj uguše ili zbog nje gladuju jer takav materijal ne mogu probaviti. Prema istraživanju provedenom 2004. godine u luci u Sydneyu, nano čestice plastike pronađene su u mesu riba koje se hvataju za ljudsku prehranu. To pokazuje da plastika ulazi u hranidbeni lanac i dolazi na vaše tanjure. Zbog toga ne odlažite plastiku na plažama i u oceanima. Ako imate starih plastičnih vrećica, naučite kako ih možete reciklirati.

Četvrta činjenica: Plastičnu vrećicu u upotrebi koristimo 12 minuta.

Lijenost današnjeg društva postaje jasna dok osvijestimo trud koji uložimo u proizvodnju plastične vrećice, a odbacimo je za manje od jedne četvrtine sata.

Peta činjenica: Većina plastičnih vrećica nije biorazgradiva.

Nemojte tako brzo povjerovati dok vam netko sljedeći put kaže kako je vaša plastična vrećica biorazgradiva.  Često su vrećice razgradive, što znači da se mogu slomiti u  manje komade sve dok ne postanu mikro dijelovi te plastike, ali one neće nikada u potpunosti nestati iz okoliša. Da bi se razgradile, plastičnim vrećicama je potrebno između 15 i 1000 godina, ovisno o uvjetima u okolišu poput topline i vlage. Problem je u tome što mikro plastika može postati dijelom hranidbenog lanca, završiti u tijelima životinja ili čak ljudi. Mali dio vrećica je uistinu biorazgradiv, a prije negoli se počnu raspadati mogu proći mjeseci.  Biorazgradive vrećice su napravljene od biljnih materijala poput kukuruza i pšeničnog škroba, a ne nafte. Pod određenim uvjetima dok je prisutan kisik, biološki procesi razgrađuju vrećice u molekule poput ugljičnog dioksida, vode i metana.

Šesta činjenica: U vašim plastičnim vrećicama je možda prisutna životinjska mast

Prema piscu koji je posjetio tvornicu plastičnih vrećica, većina plastičnih vrećica (između ostalog i druga plastika) sadrže sredstva za lakše kliženje. A od čega su aditivi napravljeni? Od životinjske masti. Vlasnik tvornice nazvao ju je pileća mast, ali sudeći prema članku „Animal Derived Agents in Disposable Sytems“ mnogi od tih aditiva su napravljeni od otopljenog goveđeg loja.

Gadi vam se? I nama.

Sedma činjenica: Gradovi i države diljem svijeta već su zabranili upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu ili su uveli posebne naknadu za njihovu upotrebu.

Engleska je 2015. godiine uvela naknadu od pet penija (otprilike 10 centi u Australiji) za upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica (s nekoliko iznimki kao kod kupovine sirove ribe)kako bi se smanjila brojka od 7,6 milijuna korištenih plastičnih vrećica  godišnje za jednokratnu upotrebu diljem zemlje. Vlada procjenjuje da će te mjere pomoći smanjenju troškova čišćenja obala za 60 milijuna funti (128 milijuna australskih dolara) do 2025. Također, trgovce se potiče da doniraju prihod od naknade za plastične vrećice u dobrotvorne svrhe čija je procijenjena na vrijednost 730 milijuna funti tijekom sljedećeg desetljeća.

Izvor: 1millionwomen