Škrlec: Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je diskreditirana, a njezin ravnatelj mora podnijeti ostavku

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je diskreditirana, a njezin ravnatelj mora podnijeti ostavku, poruka je s današanje konferencije za medije Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu.

Monsantovi dokumenti, tzv. Monsanto papers koji su procurili u javnost kao dio suđenja u SAD-u protiv spomenute agrokemijske korporacije, potvrdili su dugotrajne sumnje zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu u objektivnost rada Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Podsjetimo, na inicijativu Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, zastupnici iz različitih političkih grupacija u Europskom parlamentu 24. ožujka uputili su pismo Europskoj komisiji, izražavajući zabrinutost zbog studija koje se koriste u procjeni sigurnosti kontroverznog glifosata, najčešće korištenog herbicida za uništavanje korova. U ožujku 2015. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije upozorila je kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude, što je u suprotnosti s donesenim mišljenjem Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europske agencije za kemikalije (ECHA) koje tvrde kako je glifosat nekancerogen i siguran za korištenje. Sporna je činjenica kako je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) za svoju procjenu glifosata koristila studiju znanstvenika čija se imena pojavljuju u Monsantovim internim e-mailovima po kojoj glifosat nije genotoksičan. Na temelju iznesenog stava spomenutih agencija, Europska komisija i dalje predlaže obnovu dozvole za korištenje glifosata na području Europske unije na još 10 godina.

Dozvola za korištenje glifosata u Europskoj uniji istječe 31. prosinca. Nacionalni stručnjaci iz država članica EU-a sastat će se 5. ili 6. listopada kako bi glasovali o novom prijedlogu Europske komisije za ponovnu autorizaciju korištenja glifosata na području Europske unije na još 10 godina. Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, Davor Škrlec, apelira još jednom na Vladu RH i naše nacionalne predstavnike da sljedećeg tjedna na glasovanju budu protiv daljnje autorizacije glifosata u Europskoj uniji.

“Manipulacije koje se provode od strane agrokemijskih kompanija i njihova izravna uključenost u rad jedne europske agencije je nešto uistinu neprihvatljivo. Monsantovi dokumenti diskreditirali su rad Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i neovisnost te agencije dovedena je u pitanje. Štoviše, EFSA-i je potrebna reforma koja će jamčiti istinski znanstveni rad temeljen na javno dostupnim studijama. Dovoljno je reći kako je Monsanto odbio poziv na sudjelovanje u raspravi Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu koja će se održati 11. listopada. Ako Komisija nema sluha i uporno pokušava progurati novu dozvolu za korištenje glifosata u Europskoj uniji na period od 10 godina, onda je red na državama članicama da se usprotive Komisiji. Francuska i Italija već su se izjasnile kako na glasovanju neće podržati daljnju uporabu glifosata, stoga pozivam našeg premijera i Vladu RH da učine isto te se javno usprotive najavljenoj autorizaciji glifosata. Zdravlje naših građana je previše važno da bi se s njim kockalo!” – poručuje Škrlec.

Europska građanska inicijativa (ECI) pokrenuta početkom ove godine prikupila je potrebnih milijun potpisa građana Europske unije koji pozivaju Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida.