Škrlec: Izlazim iz ORaH-a i zajedno s građanima nastavljam putem održivog razvoja

Nezadovoljan radom i pasivnošću prema aktualnim problemima hrvatskog društva, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec podnio je danas zahtjev za ispis iz članstva stranke ORaH čime postaje nezavisni predstavnik građana.

“Zanemarivanje gorućih problema hrvatskih građana te loše upravljanje strankom dovelo me do teške odluke o konačnom izlasku iz stranke ORaH. Stranku koju sam od samoga početka nesebično gradio i promicao u Hrvatskoj, ali i u Europi, izgubila je svoj kredibilitet i povjerenje građana. Vrijednosti koje su u početku njezinog nastanka bile srž našeg djelovanja, sada su samo prazne riječi na papiru.” – izjavio je Škrlec.

Nedavni unutarstranački izbori provedeni su ishitreno bez poštivanja odredbi Statuta te bez demokratskog sučeljavanja i primjerenog predstavljanja  kandidata čime su mjesta u ključnim tijelima stranke ostala nepopunjena. Također, prvi potezi novog vodstva nisu išli u smjeru poštivanja Statuta i transparentnosti rada. Zbog ovakvog razvoja situacije, pojedini novoizabrani predstavnici ubrzo su podnijeli ostavke i napustili stranku.

“ORaH se razlikovao od drugih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni jer je bio programski vođen predstavljajući dodanu vrijednost razvoju političke kulture i društvenog dijaloga.  Nažalost, taj karakter meni više nije vidljiv.” – razočaran je Škrlec.

Podsjetimo, ORaH je donosio sektorske politike u suradnji s građanima, stručnjacima i civilnim društvom, putem javnih tribina i rasprava, a pokrivale su ključna područja hrvatskog društva. Tendencija otuđivanja ORaH-a od problema građana i uspostavljanja direktnog kontakta s istima ne omogućava ispunjavanje svojih ciljeva, niti je u suglasju sa zastupnikovim radom i osobnim političkim ciljevima.

“Budući kako je stranku napustila većina članica i članova osnivača, zbog izostanka povezanosti i suradnje s civilnim sektorom kao ključnim partnerom u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, moj rad nastavljam kao nezavisni član Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu. Bez obzira na moj izlazak iz stranke, održivi razvoj kao politička ideja i dalje je u središtu mojih aktivnosti, kao i osobna motivacija za bavljenje politikom. Svi koji na tom putu dijele ista načela u najboljem interesu naših građanki i građana, moji su partneri.” – poručuje Škrlec.