Škrlec: Kada će javni sektor svojim primjerom pokazati građanima da je energetska učinkovitost strateški važna za Hrvatsku?

Ususret summitu COP21 u Parizu, Europski parlament donio je odluku kako će od 2016. godine neumoljivo neutralizirati emisije ugljičnog dioksida i tako postati prva institucija Europske unije koja će biti 100 posto ugljično neutralna. U isto vrijeme, u skladu sa svojom politikom zaštite okoliša, Parlament svojim radom nastavlja djelovati na smanjenju emisija ugljičnog dioksida i bolje energetske učinkovitosti, te korištenju vode i papira.

“Ovim korakom prema 100% ugljičnoj neutralnosti Europski parlament odigrat će svoju ulogu u ograničavanju utjecaja klimatskih promjena. Nekoliko tjedana uoči summita COP21 u Parizu, ovo je veliki signal unutar europskih institucija koji pokazuje da smo spremni ostvariti zacrtane ciljeve. Europska unija mora ozbiljni podići svoje ambicije ako želi odigrati pozitivnu ulogu kako bi COP21 doživio uspjeh. Na ovaj način Parlament postavlja dobar primjer u promicanju najboljih praksi, ali nećemo stati samo na tome. Kako bi se postigao napredak u dostizanju naših ciljeva zaštite okoliša, Parlament će dodatno poboljšati provedbu svojih ekoloških praksi u ključnim područjima kao što su vode, papir, potrošnja energije, recikliranje otpada i podizanja svijesti.“ – rekla je Ulrike Lunacek, potpredsjednica Europskog parlamenta i zastupnica iz redova Zelenih/ESS-a.

S obzirom na uspješnost Hrvatske u provođenju obveza prema Direktivi o energetskoj učinkovitosti u javnom sektoru, zastupnik ORaH-a Davor Škrlec smatra kako postoji još puno prostora za poboljšanje.

“Kada će javni sektor svojim primjerom pokazati građanima da je energetska učinkovitost strateški važna za Hrvatsku i da se na održivi način treba provoditi nacionalna i EU energetska politika? COP21 i sva nastojanja Europske unije da bude lider u borbi protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj prolaze nezapaženo kao da nismo članica EU-a. Hoće li se o tome u Hrvatskoj govoriti, kao i o TTIP-u, sa zakašnjenjem od dvije godine? Hoće li rješenje problema buduća hrvatska vlada svaliti na leđa građana? Očito da jer niti jedna politička opcija koja se u ovom trenutku bori za vlast u Hrvatskoj nema to u svojim programima i realna je opasnost da se još veći broj građana gurne u energetsko siromaštvo. ORaH svojim programima, ali i vlastitim primjerom poziva na spomenute promjene jer je, u skladu s preporukama iz studije izrađene za Europski parlament, već od 2014. godine postao prva europska ‘ugljično neutralna’ stranka”, poručio je Škrlec.