Škrlec: Komisija ne smije dozvoliti spajanje Bayera i Monsanta odgovornog za kršenje ljudskih prava i ekocid

Njemačka agrokemijska i farmaceutska kompanija Bayer danas će na godišnjem kongresu u Leverkusenu obavijestiti svoje dioničare o spajanju s američkim proizvođačem genetski modificiranog sjemena Monsanto. U svom pismu Europskoj komisiji zastupnici Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu  pozivaju povjerenicu za tržišno natjecanje Margrethe Vestager na zabranu spajanja Bayera i Monsanta jer smatraju kako će ono imati negativne posljedice na tržište Europske unije. Optužbe protiv Monsanta potvrdio je 18. travnja tribunal sastavljen od pet međunarodnih sudaca na inicijativu međunarodne udruge civilnog društva koja smatra Monsanto odgovornim za kršenje ljudskih prava, zločine protiv čovječnosti i ekocid. Istaknuti suci poslušali su svjedočenja žrtava i izrekli pravno mišljenje prema proceduri Međunarodnog suda pravde u Haagu. Iako ovaj tribunal nema istražne ovlasti, a njegovo mišljenje nije obvezujuće, velika je vjerojatnost kako će ga oštećeni građani koristiti u budućnosti kao argumente u pokrenutim tužbama protiv Monsanta na nacionalnoj razini.

“Pozdravljam doneseno mišljenje Tribunala koji je prepoznao Monsantovu krivnju zbog nepoštivanja prava na zdrav okoliš, prava na hranu, prava na zdravlje i slobodu znanstvenog istraživanja. Predugo je Monsanto bio u stanju prolaziti nekažnjeno uzrokujući masovno uništavanje okoliša i ugrožavajući zdravlje ljudi širom svijeta. Ono što je izuzetno važno u ovom mišljenju jest jasna potreba međunarodne pravne nadležnosti za zločine protiv okoliša. Kao što se svijet okupio kako bi reagirao na genocid i zločine protiv čovječnosti stvaranjem Međunarodnog kaznenog suda, sada nam je potreban međunarodni pravni okvir kako bi odgovorili na ozbiljne zločine protiv okoliša. Sasvim je jasno da ovo mišljenje Tribunala još jednom naglašava da Europska komisija ne može dopustiti nastavak spajanja Monsanta i Bayera.  Ako bi se takvo spajanje dogodilo, novonastali agrokemijski div držao bi 24% svjetskog tržišta pesticida i 29% svjetskog tržišta sjemena, učinkovito jačajući svoj dominantni položaj. Sektor sjemena u Europskoj uniji već je izuzetno koncentriran, posebno u nekim područjima, poput sjemena povrća. Naknadni učinak tog spajanja na cijene u poljoprivrednom sektoru značile bi devastiranje malih i srednjih poljoprivrednika koji već pate od globaliziranog i koncentriranog tržišta hrane. Ova neravnoteža snage i koncentracija tržišta u agrokemijskom konzorciju još je više zabrinjavajuća nego uobičajena koncentracija tržišta u drugim sektorima, jer ti proizvodi, kao što su pesticidi, utječu na javno zdravlje, proizvodnju hrane i degradaciju okoliša.

Gledajući s ekonomske strane, zdrav razum nalaže kako će preuzimanje Monsanta od strane Bayera, vrijedno više od milijardu eura, dovesti do veće upotrebe pesticida jer ogromna investicija koja uključuje spajanje mora biti vraćena kako bi zadovoljila Bayerove dioničare. Dopuštajući Bayeru da kroz ovu operaciju postigne dosad neviđenu globalnu dominantnost na tržištu u osjetljivim područjima koja se tiču javnog zdravlja jednostavno nije prihvatljivo. Europska komisija ima mogućnost pravnim instrumentima otvoriti istragu i konačno odbiti takvo spajanje koje može imati štetne učinke na zdravlje ljudi, poljoprivredu i proizvodnju hrane, kao i na pravilno funkcioniranje slobodnog tržišta. Kupnja Monsanta od strane Bayera sve je problematičnija, imajući na umu već odobrenu akviziciju tvrtke Syngenta od strane ChemChina.” – rekao je zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec.