Škrlec: Komisija upozorila Hrvatsku da poboljša razmjenu informacija radi borbe protiv terorizma

Europska komisija uputila je danas obrazloženo mišljenje Hrvatskoj jer nije u potpunosti provela prümske odluke koje su važan element Europskog programa sigurnosti iz 2015. godine. Te su odluke ključan instrument za učinkovitu borbu protiv terorizma i prekograničnog kriminala, a državama članicama omogućuje brzu razmjenu podataka o DNK-u, otiscima prstiju i nacionalnih podataka o registraciji vozila. Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec smatra kako neprovođenjem spomenutih odluka Hrvatska ne sudjeluje dovoljno u borbi protiv terorizma i prekograničnog kriminala.

“Hrvatska je primila službenu opomenu u rujnu 2016. godine jer nije u potpunosti provela prümske odluke, što znači kako još uvijek nije osigurala automatsku razmjenu informacija koje se tiču DNK, otisaka prstiju i podataka o registraciji vozila. Komisija je od Hrvatske danas zatražila da brzo privede kraju potreban rad na ispunjavanju svojih zakonskih obveza. Imamo rok od dva mjeseca da odgovorimo nakon čega Komisija može uputiti slučaj Sudu Europske unije.“ – rekao je Škrlec.

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamentu u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o provedbi Uredbe u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama država članica EU-a i na vanjskim granicama schengenskog prostora. Države članice obvezuju se provoditi sustavne provjere putnika što je rezultiralo velikim zastojima i produženim čekanjem na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske otkako je Uredba 7. travnja stupila na snagu.

“Neupitno je kako će u kontekstu nadolazeće turističke sezone Hrvatska snositi teške gubitke u turističkom sektoru ukoliko se ne prijeđe na ciljane provjere putnika u situacijama zastoja prometa. Neupitna je štetnost za okoliš i zdravlje zbog emisija vozila koja satima čekaju u kolonama. Pozivam stoga Komisiju, kao i Vlade Hrvatske i Slovenije, na što skorije donošenje trajnog i učinkovitog rješenja ovom problemu. Prema Uredbi države članice mogu se odlučiti na provođenje ciljanih provjera kada je otežan protok prometa, a čekanje na granici traje više od 15 minuta. Budući da Hrvatska nije u potpunosti implementirala prümske odluke, moramo se zapitati zbog čega se ustraje na sustavnim provjerama na granicama. Zanima me što Vlada RH ima za reći o tome? – poručio je Škrlec.