Škrlec: Ljudi poput Šešelja mogu usporiti put Srbije ka Europskoj uniji

U ime kluba Zelenih/ESS-a, zastupnik ORaH-a Davor Škrlec sudjelovao je u izradi rezolucije i raspravi o slučaju optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koja je danas prihvaćena uvjerljivom većinom glasova na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Zabrinjavajuće je da Haški sud za usporedive slučajeve primjenjuje različite kriterije koji u konačnici ne doprinose njegovoj vjerodostojnosti i krajnjem cilju – procesu pomirenja i stabilizaciji regije.

“Svjestan rizika, Međunarodni sud u Haagu, neodgovorno je otvorio prostor za potencijalnu destabilizaciju regije, što dodatno narušava vjerodostojnost i povjerenje građana ukazano međunarodnoj instituciji”, smatra Škrlec.

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj svojim govorom mržnje i uvredljivim izjavama dovodi u opasnost dosadašnji napredak u odnosima zemalja regije. Srbija mora izraziti jasan osuđujući stav svakog oblika govora mržnje.

“Očekujem od institucija Srbije da pokažu odgovorno ponašanje države koja je kandidat za članstvo u Europskoj uniji i poštivanje temeljnih načela Europske unije. Zaštita prava manjina i općenito ljudskih prava te poštivanje različitosti i promicanje dobrih odnosa u regiji, nužni su preduvjeti suradnje. Snažno podržavam političke stranke i organizacije civilnog društva u Srbiji čije je djelovanje usmjereno na trajni mir u regiji i konstruktivnu suradnju”, napomenuo je Škrlec u svom govoru.

Sama dinamika procesa usuglašavanja konačnog teksta rezolucije upućivala je na složenost i ozbiljnost situacije u regiji. Konačan tekst zahtijevao je snažnu argumentaciju kako bi se dostigao kompromis.

“Izuzetno sam zadovoljan pruženom podrškom moje političke grupacije Zeleni/ESS jer su od samog početka shvatili ozbiljnost situacije i potencijalnog problema za proces pomirenja unutar regije. Dodijeljena odgovornost za rezoluciju u ime Zelenih/ESS omogućila mi je znatan utjecaj na razvoj zajedničke verzije rezolucije svih političkih grupacija. Zahvaljujući tome branio sam hrvatski interes zalaganjem za poštivanje kulturnih i manjinskih prava u Srbiji te priznavanjem uspjeha civilnog društva Srbije u osudi nedemokratskog govora mržnje”,  zaključio je Škrlec.

Rezolucija Europskog parlamenta “Srbija: slučaj osuđenog ratnog zločinca Šešelja” poticaj je Srbiji za jasnu predanost svojoj europskoj budućnosti i demokratskim načelima.