Škrlec o aferi Dieselgate: “Hoće li Vlada RH zahtijevati naknadu štete od Volkswagen grupe?”

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj 6. listopada 2015. u Strasbourgu raspravljalo se o aferi “Volkswagen” koja posljednja dva tjedna potresa automobilsku industriju. Američka agencija za zaštitu okoliša 18. rujna 2015. izdala je obavijest o kršenju Zakona o čistom zraku od strane njemačkog prozvođača automobila Volkswagena. Kompanija je u svoje dizelske motore, u razdoblju od 2009. do 2015., ugrađivala softver koji je lažno prikazivao nisku emisiju dušikovih oksida na laboratorijskom testu, a u realnim uvjetima vožnje neprihvatljivo veću nakon testiranja.

ORaH-ov zastupnik Davor Škrlec istaknuo je ozbiljnost situacije ako se odgovorno ne pristupi rješavanju ovog slučaja. Zastupnik Škrlec postavio je sljedeće pitanje: “Što je sa zaštitom tržišnog natjecanja u koje se EU zaklinje? Koliko je ovo varanje usporilo razvoj tržišta hibridnih i električnih automobila te zelenih ili zelenijih radnih mjesta upravo u autoindustriji EU-a?”. Sami kupci spornih 11 milijuna automobila prevareni su za pravu vrijednost istih i time je narušena pravednost tržišnog natjecanja. Također, ovim slučajem zadan je teški udarac konceptu zelene javne nabave kojeg potiče Europska komisija.

Vozila grupacije Volkswagen najprodavanija su u Hrvatskoj, a samo je Vlada RH tijekom prošle godine nabavila 1500 vozila od kojih je 1423 bilo grupe Volkswagen. Hrvatska je preko javne nabave naručila sporna vozila te je neminovno oštećena zbog lažnih informacija pri odabiru vozila i količine ispuštenih emisija. Državni proračun svakodnevno trpi neizmjernu štetu čiji razmjer trenutno nije moguće ni procijeniti jer trošarine koje se uplaćuju u proračun predstavljaju višestruko manji iznos od stvarnog stanja emisija vozila. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog potplate je zakinut za posebnu naknadu za okoliš na vozila na motorni pogon.

“Riječ je o krađi javnog novca, novca građana Hrvatske jer se smanjuje iznos za sve projekte koje provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poput subvencija za kupovinu kućanskih uređaja, energetsku učinkovitost u zgradarstvu, itd.” – zaključio je Škrlec.