Škrlec poručio Junckeru: “Nemamo budućnost bez zelenih poslova”

Na jučerašnji dan, 6. svibnja 2015. godine, u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane glasovalo se na temu “Inicijativa za zeleno zapošljavanje: korištenje potencijala zelene ekonomije u stvaranju poslova”. Ovim izvješćem Europski parlament kao “najzelenija” institucija Unije upozorava Junckerovu Komisiju na važnost stvaranja dugoročno održivih poslova. Zelena ekonomija treba biti novi i jedini pravi smjer ka razvoju gospodarstva Europske unije.

“Kao izvjestitelj u sjeni Kluba zastupnika Zeleni/ESS za mišljenje Odbora za okoliš na navedeno izvješće izuzetno sam ponosan na činjenicu što su svi amandmani koje sam predložio uspješno uključeni u konačni tekst. Posebno sam inzistirao na potrebi za zelenom tranzicijom naše ekonomije kako bismo stvorili lokalne poslove koje nije moguće dislocirati. Tranzicija bi također omogućila restrukturiranje postojećih poslova na principima održivog razvoja i zelene ekonomije”, kazao je Škrlec.

ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec naglasio je nužnost cjelovitog pristupa problemu gospodarenja otpadom i važnost što ranijeg povratka na dnevni red europskih institucija paketa cirkularne ekonomije koji ima za cilj učinkovitije iskorištavanje oskudnih resursa. Hrvatska mora prepoznati svoj vlastiti potencijal za zelenu tranziciju i konačno stvoriti održive i kvalitetne pretpostavke za obrat na obnovljive izvore energije.

“Ponosan sam na hrvatski ruralni krajolik u kojem leži velika prilika za zelene poslove, a time i gospodarski rast. Poljoprivredno-energetske zadruge rješenje su za osiguravanje egzistencije hrvatskog sela i seljaka! Pored toga, te zadruge osigurat će energetsku sigurnost i neovisnost Hrvatske. Imamo sve predispozicije za uspjeh, no vrijeme je da počnemo ozbiljno kovati svoju vlastitu održivu budućnost”, zaključio je Škrlec.

Stvaranje sinergija između europskih investicijskih fondova najbolji je put za ostvarivanje naglašenih ideja i koncepata održivosti.