Škrlec: Potrebno je digitalizirati obrazovni sustav i olakšati pristup cjeloživotnom učenju

Za 10 godina gotovo polovica radnih mjesta u Europskoj uniji zahtijevat će nove vještine, a više od polovice tih radnih mjesta bit će dostupna samo visokokvalificiranim radnicima, poruka je zastupnika u Europskom parlamentu s ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu. Daljnje obrazovanje i obrazovanje na daljinu stoga mogu u velikoj mjeri doprinijeti uspješnom suočavanju s izazovima modernih društava.

Danas samo jednu četvrtinu učenika u Europi podučavaju nastavnici koji se suvereno služe digitalnim tehnologijama. Vrlo je važno da svi sudionici obrazovanja na svim razinama obrazovnog procesa steknu primjerene vještine. Zastupnik Davor Škrlec (Zeleni/ESS) u svom govoru istaknuo je važnost jačanja europske strategije cjeloživotnog učenja i obveze donošenja nacionalnih strategija u državama članicama, pa tako i u Hrvatskoj.

“Globalna konkurentnost Europske unije neće se mjeriti samo u tome koliko ćemo uspješno digitalizirati našu industriju, promet i energetiku, nego koliko će uspješno biti digitaliziran naš obrazovni sustav. U našim planinskim krajevima i na otocima ljudi često nemaju prilike sudjelovati u cjeloživotnom obrazovanju koje je jako važno za njihovu prekvalifikaciju i nalaženje pozicije na tržištu rada. Primjerice, osobe iz udaljenih regija teško mogu priuštiti studij na željenom sveučilištu dok je osobama s posebnim potrebama također često teško sudjelovati u tradicionalnom načinu studiranja. Zato je obrazovanje na daljinu važno za omogućavanje lakšeg pristupa za sve, kao i za smanjenje troška studija. Internetskim učenjem, odnosno obrazovanjem na daljinu može se pružiti prikladniji i pristupačniji oblik obrazovanja jer se izbjegavaju uobičajeni operativni troškovi obrazovnih ustanova.”

Zastupnik Škrlec smatra kako je internetska povezivost u lokalnim zajednicama preduvjet realizaciji obrazovanja na daljinu, ističući važnost inicijativa koje je Europska komisija pokrenula za razvoj otoka (Smart Islands) i ruralnih područja (Smart Villages).

“Podržavam inicijativu Komisije da se oslobode financijska sredstva kako bi se omogućio besplatan, siguran, brz i ravnomjeran internetski pristup u udaljenim područjima svih država članica u sklopu inicijative WiFi4EU. Lokalne javne vlasti koje žele ponuditi Wi-Fi na područjima gdje slična javna ili privatna ponuda još ne postoji, moći će se prijaviti za financiranje putem jednostavnog prijavnog obrasca. Ovakav ambiciozan plan uvođenja brzog interneta približit će Europsku uniju svim njenim građanima i omogućiti im bolju informiranost i participaciju u vlasti na lokalnoj razini. Rezultati referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini pokazuju kako su upravo ruralna područja bila za izlazak iz Europske unije, stoga je potrebno raditi na izjednačavanju životnih uvjeta svih građana EU-a.”