Škrlec pozvao u Hrvatsku delegaciju Odbora za transport i turizam Europskog parlamenta

Od 3. do 5. studenog 2015. godine u službeni posjet Republici Hrvatskoj, na poziv zastupnika Davora Škrleca, dolazi delegacija Odbora za transport i turizam Europskog parlamenta. U sklopu svojih redovnih aktivnosti zastupnici i predstavnici nekoliko političkih grupacija prilikom posjete pojedinim državama članicama koriste priliku osobno iz prve ruke upoznati trenutne izazove i aktualne projekte koji doprinose većoj teritorijalnoj koheziji, ispunjavanju europskih strategija i ciljeva, a time i ravnomjernom razvoju svih europskih regija. Odbor za transport i turizam nadležan je za sudonošenje europske legislative u području prometa i turizma pri čemu iskazani interes za posjet Republici Hrvatskoj uključuje projekte navedenih sektora.

U trodnevnom boravku posjetit će redom, prvoga dana posjete u utorak, 3. studenog, gradilište novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb i Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Istoga dana navečer u Osijeku je s predstavnicima Grada i Osječko-baranjske županije organiziran zajednički susret na temu infrastrukturnih projekata i mogućnosti većeg korištenja EU fondova.

Drugi dan posjete u srijedu, 4. studenog, rezerviran je za razgovor s predstavnicima Hrvatskih autocesta (HAC) i posjet gradilištu novog mosta preko Drave kod Petrijevaca, bitnom sastavnicom koridora VC. Nakon posjete Parku prirode Kopački rit gdje će imati priliku upoznati veliki potencijal u razvoju održivog turizma istočne Hrvatske, Delegacija će se uputiti prema Vinkovcima kao važnom željezničkom čvorištu. Predstavnici HŽ Infrastrukture d.o.o. upoznat će Delegaciju s projektom obnove željezničke pruge na dionici Vinkovci – Tovarnik – državna granica, dijela X. koridora transeuropske željeznice (Trans European Network X Corridor) od velike važnosti za Republiku Hrvatsku i Europsku uniju, sufinanciran iz pretpristupnih programa Europske unije (ISPA). Istoga dana navečer Delegaciju će u Palači Dverce primiti predstavnici Grada Zagreba kako bi zastupnicima prezentirali aktualne projekte razvoja održivog transporta i ostalih vezanih aktivnosti.

Trećega dana u četvrtak, 5. studenog, Delegacija će posjetiti tvornicu Rimac Automobili d.o.o. koja svojim inovativnim rješenjima razvija upotrebu električnih vozila, a cjelokupna posjeta Republici Hrvatskoj završit će sastancima u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvu turizma na kojima će uz zamjenike ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i ministra turizma sudjelovati i predstavnici Sindikata željezničara Hrvatske, Saveza za željeznicu i Hrvatskog društva željezničkih inženjera. Teme su mnogobrojne, od velikih infrastrukturnih projekata, izgradnje Pelješkog mosta, proširenja Zračne luke Dubrovnik, povećanja kapaciteta Luke Rijeka, pa sve do aktualnih izazova modernizacije željezničke infrastrukture i uspostave održivog transporta.

Svrha posjete u cijelosti uključuje međusobnu razmjenu informacija, iskustva, upoznavanje s radom uključenih institucija i organizacija, a sve u cilju kvalitetnije pripreme buduće legislative, zakonskih rješenja i strateških smjernica na korist europskih regija i podregija kao generatora gospodarskog razvoja i prosperiteta svih njihovih građana.