Škrlec: Riječni promet kao održivi oblik transporta temelj je Dunavske strategije

Lučka uprava Osijek, javna ustanova za upravljanje i razvoj luka i pristaništa na rijeci Dravi, danas je postala članica Europske federacije riječnih luka (EFIP) čime je prepoznata njena strateška važnost na raskrižju transportnih puteva prema središnjoj Europi i Crnom moru. Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, kao zamjenski član Odbora za transport i turizam, izražava punu podršku ovoj odluci u svrhu ispunjavanja ciljeva Strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR).

“Strateška pozicija Luke Osijek na plovnim putevima koji povezuju zapadnu Europu do Crnog mora i njeno članstvo u Europskoj federaciji riječnih luka omogućit će podršku daljnjem razvoju regije, podizanju kapaciteta multimodalnog transporta i poticanju gospodarske aktivnosti istočne Hrvatske. Suradnja Lučke uprave Osijek s partnerima na europskoj razini osigurat će lakši pristup financiranju projekata iz europskih fondova, a riječni promet kao održivi oblik transporta i temelj Dunavske strategije jamčit će ujednačen razvoj cijele regije, očuvanje prirode i biološku raznolikost te otvaranje novih radnih mjesta.” – poručuje zastupnik Škrlec.

Dunavska regija pokriva petinu područja Europske unije i njena dobrobit vezana je uz Europu u cjelini, pa tako i za Hrvatsku kao podunavsku zemlju. Europska federacija riječnih luka (EFIP) okuplja preko 200 riječnih luka i lučkih kapetanija u 17 država članica Europske unije, Švicarske i Ukrajine, te zastupa interese i promiče ulogu riječnih luka u kreiranju transportnih politika.