Škrlec upitao Junckera o idejnim rješenjima za uspostavu zelenog rasta i održivog razvoja u zemljama srednje i istočne Europe

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu susreo se danas s Jean-Claude Junckerom, kandidatom za predsjednika Europske komisije. Tijekom saslušanja Juncker je odgovarao na pitanja zastupnika o  potrebnom jačanju demokracije i mijenjanju političkih praksi, ulaganju u održivu ekonomiju, osnaživanju europske solidarnosti te uspostavi „otvorenije“ Europe unutar i izvan granica Europske unije.

Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec (ORaH) svojim pitanjem skrenuo je pozornost gospodinu Junckeru na potrebno stvaranje financijskih instrumenata kojima bi se osnažile države članice srednje i istočne Europe u njihovoj učinkovitoj reindustrijalizaciji prema zelenom gospodarstvu kao jedinom dugoročnom načinu ostvarivanja održivog razvoja. Pri tome, kao jedino rješenje za održivi razvoj cijele Europske unije zastupnik Škrlec naveo je zeleni rast.

“Ako zaista dijelimo zajedničku viziju kako do 2050. moramo postići harmonizaciju sjevera i juga, istoka i zapada, Vi imate izuzetnu odgovornost da započnete taj proces već sada. Većina južnih i jugoistočnih država članica, s Hrvatskom kao glavnim primjerom, ima velike strukturalne probleme u svojoj ekonomskoj politici.” – poručio je Škrlec kandidatu Junckeru.

Unatoč bogatom iskustvu u financijskom sektoru, Juncker u svom odgovoru nije bio spreman idejno objasniti financijske mehanizme koji su potrebni za države članice poput Hrvatske. Iako, priznaje da je uvjeren u pokretačku snagu zelene ekonomije te je svjestan problema pojedinih država članica koje su u proceduri prekomjernog deficita.

“Gospodin Juncker izrazio je zamjetnu količinu nervoze tijekom svog odgovora. Očekivao sam barem općeniti odgovor u kojem bi se dale naznake da Europska komisija može pružiti podršku Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije kako bi što uspješnije iskoristila finacijska sredstva iz europskih fondova. Podsjećam kako je 80 posto sredstava iz fondova koje Hrvatska ima na raspolaganju upravo iz područja zelene ekonomije i održivog razvoja.” – komentirao je zastupnik Škrlec.

Prije nego li Europski parlament 15. srpnja donese konačnu odluku o novom predsjedniku Europske komisije, klub zastupnika Zeleni/EFA na temelju današnjeg saslušanja odlučit će jesu li prioriteti Jean-Claude Junckera u skladu s njihovom petogodišnjom zelenom vizijom Europske komisije.