Škrlec: Zaslugom konzervativaca EU fondovi će financirati štetne projekte

Zastupnici Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta glasovali su u četvrtak, 14. veljače, o prijedlogu i izmjenama Uredbe o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu. Najkontroverzniji dio nacrta izmjena i dopuna koje je predložio Odbor odnosi se na dozvolu trošenja sredstava iz EU fondova na fosilna goriva.

Prema prvotnom prijedlogu Komisije, novac se ne bi mogao koristiti za “ulaganja u proizvodnju, preradu, distribuciju, skladištenje ili izgaranje fosilnih goriva, s izuzetkom ulaganja koja se odnose na čista vozila”. Međutim, prema usvojenim kompromisnim amandmanima Odbor ovu predloženu zabranu pokušava zaobići.

Izvjestitelj u sjeni Zelenih/ESS-a za spomenutu Uredbu, Davor Škrlec, komentira:

Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond osmišljeni su za potporu europskim regijama i građanima te imaju izravan utjecaj na živote ljudi, posebno onih koji žive u manje razvijenim regijama, kroz nove infrastrukturne projekte i mogućnosti zapošljavanja. Nažalost, današnje glasovanje na Odboru pod utjecajem konzervativnih zastupnika te uz potporu socijalista, dozvolilo je korištenje novca za ulaganja u fosilna goriva, odlagališta za otpad, cestovne i zračne infrastrukturne projekte, s ogromnim posljedicama za okoliš i zdravlje ljudi.

Sredstva iz navedenih EU fondova ne smiju se koristiti za daljnje zagađivanje zraka i uništavanje našeg okoliša. Suprotno tome, ova sredstva moraju odigrati ključnu ulogu u prelasku na kružno gospodarstvo i čistu energiju bez štetnih emisija koja će biti dostupna svim građanima, uz očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. Regije EU-a zaslužuju sredstva za zelene projekte i čišću budućnost, a ne za projekte koji štete okolišu i podržavaju fosilna goriva. Fondovi za regionalni razvoj imaju ključnu ulogu u postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, i zato moramo ovu sramotnu odluku Odbora promijeniti na konačnom glasovanju u ožujku na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Za fosilna goriva nema mjesta u proračunu EU-a. Recimo da održivom ulaganju!