Škrlec: Zaštitimo male mljekare od velikih proizvođača

Zastupnik ORaH-a Davor Škrlec sudjelovao je danas u simboličnom prosvjedu koji je ispred zgrade Europskog parlamenta organizirala Europska grupacija za mlijeko (EMB) protiv ukidanja sustava kvota za proizvodnju mlijeka.

Nakon što je u Europi bio na snazi više od 30 godina, postoji opravdana bojazan kako će ukidanje sustava kvota od 1. travnja dovesti u nepovoljan položaj male proizvođače mlijeka te ih učiniti ranjivima u kriznim situacijama naglih promjena cijena i prekomjerne ponude na tržištu.

“U Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko godina broj proizvođača mlijeka prepolovio, dok će ukidanje kvota biti finalni udarac malim proizvođačima mlijeka i dovesti u pitanje njihov opstanak. Trenutna otkupna cijena mlijeka od proizvođača nije pravedna naspram prodajne cijene u trgovinama. Kvote su bile jedini jamac zaštite već potlačenog položaja malih proizvođača unutar mljekarskog sektora.” – kaže Škrlec.

Ukidanje kvota uzrokuje liberalizaciju sektora mljekarstva i kao posljedicu industrijalizaciju sektora, a male proizvođače tjera na dodatna zaduživanja kako bi proširili proizvodnju ili čak na zatvaranje.

“Rješenje su poljoprivredno-energetske zadruge u kojima će si naši mljekari osigurati ne samo egzistenciju, već biti konkurentni i uspješni na europskom tržištu. Ovim modelom smanjit ćemo ovisnost o uvoznoj energiji i direktno doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede što je nacionalni i EU cilj u borbi protiv klimatskih promjena.” – smatra Škrlec.

DSC_0116