Škrlec: Zbog problema razdjelnika EU povjerenica za zaštitu potrošača najavila dolazak u Zagreb

Tijekom ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec susreo se s povjerenicom za zaštitu prava potrošača, Věrom Jourovom, kako bi je upozorio na problem s razdjelnicima topline u Hrvatskoj koje nadležno Ministarstvo gospodarstva još uvijek nije riješilo na odgovarajući način.

“Tijekom posljednje dvije sezone grijanja veliki broj građana bio je prisiljen plaćati visoke iznose računa za toplinsku energiju. U razgovoru povjerenica Jourova mi je spomenula kako se sličan problem pojavio i u Bugarskoj te da takav pristup sigurno ne doprinosi borbi protiv energetskog siromaštva i dodatno ugrožava potrošače. Obećala je kako će što hitnije reagirati prema ministru Paneniću i Ministarstvu gospodarstva u svrhu zaštite potrošača u Hrvatskoj.” – rekao je Škrlec.

Radna skupina za razdjelnike još uvijek nije pronašla odgovarajuće rješenje za nastalu situaciju u korist građana. Podsjetimo, zastupnik smatra kako bi odgovornost za ugradnju razdjelnika morali nositi upravo oni koji isporučuju električnu i toplinsku energiju, a nisu osigurali odgovarajuće mjere energetske učinkovitosti.

“Povjerenica Jourova me obavijestila da planira uskoro doputovati u Zagreb kako bi što efikasnije mogla djelovati u interesu zaštite građana Hrvatske. Bez obzira na trenutnu krizu Vlade, problem ugradnje razdjelnika mora se riješiti prije nove sezone grijanja kako građani ne bi ponovno bili nepravedno zatečeni visokim računima.” – zaključuje Škrlec.