Škrlec: Zbog viznog režima SAD-a Hrvatska može blokirati TTIP

Iako je bila pravno obvezana da do 12. travnja 2016. uvede vizu za državljane SAD-a i Kanade prema načelu reciprociteta, jer iste te države nisu ukinule vizu za građane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, Europska komisija je svjesno, kako bi odugovlačila s procesom, uputila ovo pitanje Vijeću i Europskom parlamentu koji su se do danas 12. srpnja trebali očitovati o uvođenju viza za državljane SAD-a i Kanade.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec smatra kako je time prekršena europska regulativa o viznom režimu donesena 2013. godine kojom se jamči načelo reciprociteta i obaveza svih država članica na uvođenje viza trećim zemljama koje zahtijevaju vizu i za samo jednu državu članicu, te da je očito kako se europska pravila ne primjenjuju jednako na sve i nisu učinkovita kada se radi o trećim državama poput SAD-a i Kanade.

“Nepoštivanje europskih pravila prvenstveno oslabljuje pregovaračku poziciju europskih institucija u pregovorima s SAD-om, a posebno kada je u pitanju i TTIP jer pokazuje kako EU nije u mogućnosti dosljedno provoditi svoje odluke u svrhu zaštite prava građana. Neprimjenom regulative o viznom režimu iz 2013. godine građane pojedinih država članica se nepravedno diskriminira, pa tako i Hrvatsku. Očekujem da Europska komisija preuzme odgovornost i što prije u skladu sa svojim ovlastima, koje su joj dane novim EU pravilima i potvrdom Suda Europske unije, donese delegirani akt kojim će se provesti načelo reciprociteta i uvesti viza za građane trećih država koje isto traže od država članica EU-a. Samo tako je moguće zadržati dosljednu politiku i vratiti povjerenje građana u europske institucije, a istovremeno osigurati i jednakost u pregovorima s međunarodnim partnerima.“ – izjavio je Škrlec.