ŠTETNI ZA ZDRAVLJE? Europski parlament poziva na zabranu korištenja fosfata u kebabu

U srijedu, 13. prosinca  zastupnici Europskog parlamenta glasovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o prigovoru na prijedlog Komisije kojim se dopušta daljnja upotreba fosfatnih aditiva u mesnim proizvodima poput doner-kebaba. Prigovor koji su uputili zastupnici Kluba Zelenih/ESS-a Bart Staes i S&D-a Christel Schaldemose, ima za svoj cilj zaštitu zdravlja naših građana. 

Koje je trenutno zakonodavstvo koje obuhvaća problem fosfata i mesa u kebabu?

Upotreba fosfatnih aditiva u zamrznutom mesu koje se koristi u pripremi doner kebaba i gyrosa trenutno nije regulirano nijednim EU zakonom. Europska komisija pokušava to promijeniti. Nacrt Komisijinog prijedloga omogućit će korištenje fosforne kiseline, fosfata i polifosfata kao aditiva u navedenim mesnim proizvodima.

Ovo nije pokušaj zabrane kebaba?

Ovaj prigovor Komisijinom prijedlogu nije povezan s pokušajem zabrane kebaba. Štoviše, intencija prigovora jest ta da ljudi uživaju u omiljenoj hrani, ali bez aditiva koji su nepotrebni te potencijalno opasni po njihovo zdravlje, što je uostalom i građansko pravo.

Koji su temelji prigovora Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a?

Prema EU zakonu, aditivi hrani mogu biti autorizirani samo ukoliko je njihova upotreba sigurna, tehnološki opravdana te ne dovodi u zabludu potrošače. Navedeni slučaj dodavanja aditiva u smrznuto meso ne udovoljava ovim kriterijima. Postoje ozbiljne sumnje o negativnom utjecaju fosfatnih aditiva na zdravlje.  Nedavne studije su povezale visoki udio fosfora s povećanjem stope smrtnosti. Dugoročne dijete na bazi fosfora mogu oštetiti zdravlje kostiju kroničnim bubrežnim bolesnicima, ali i među zdravom populacijom. S obzirom na navedeno, označavanje fosfora na prehrambenim proizvodima koji ga sadržavaju bi trebalo biti obavezno.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) trenutno preispituje upotrebu fosfatnih aditiva u svim prehrambenim proizvodima. Završetak ispitivanja se očekuje do kraja sljedeće godine. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a stoga zaključuje kako bi bilo suludo dopustiti daljnju autorizaciju dok EFSA na završi svoju istragu. Prigovor ide također u prilog zaštote prava potrošača. Zabrinjavajuća je također i činjenica kako se fosfatni aditivi, zahvaljujući njihovim svojstvima koja se vežu na vodu, mogu koristiti za povećanje težine mesa, što dovodi do zaključka o namjernom obmanjivanju potrošača i prodaje vode pod cijenom mesa.

Nasuprot tvrdnji da alternative fosfatu u ovom slučaju nema, određeni proizvođači nude i bezfosfatne opcije.

Ako su već zabranjeni, zašto je u nekim državama raširena upotreba fosfata?

Izvješće Europske komisije o službenim kontrolama aditiva u prehrambenim proizvodima iz 2017. godine pokazalo je da se države članice suočavaju s značajnim izazovima u verifikaciji korištenja aditiva u hrani u skladu sa zakonodavnim zahtjevima Europske unije te da su u nekim državama članicama nadležna tijela i subjekti u poslovanju s hranom imali različite, a ponekad netočna, tumačenja primjene EU propisa koji se odnose na mesne prerađevine i mesne proizvode.

Za razliku od mesnih pripravaka, koji još uvijek izgledaju kao svježe meso, mesni proizvodi su podvrgnuti obradi tako da oni više nemaju svojstva svježeg mesa. Veći broj aditiva je dopušten u mesnim proizvodima od mesnih pripravaka.

Koji su sljedeći koraci?

Ukoliko Parlament odbaci Komisijin prijedlog, pravna situacija oko navedenog problema ostat će ista – korištenje fosfatnih aditiva u smrznutom mesu i dalje neće imati odobrenje. Ponovna procjena fosfatnih aditiva koju će izvršiti EFSA će dati jasniju ideju o tome jesu li fosfatni aditivi u potpunosti sigurni ili ne. Dok čekamo EFSA-ino mišljenje, države članice moraju odraditi bolji posao u provođenju trenutnog EU zakonodavstva.

Ukoliko Parlament pak glasa protiv prigovora kluba zastupnika Zelenih/ESS-a, onda će upotreba fosfotnih aditiva u smrznutom mesu biti dopuštena, unatoč tome što nismo upoznati sa stvarnim utjecajem mješavine na naše zdravlje.