Što možemo učiniti da Hrvatska ne ostane zemlja sa samo 1000 solarnih krovova?

Prva hrvatska energetski neovisna škola Ostrog u Kaštel Lukšiću bila je 23. travnja domaćin radionici i okruglom stolu pod nazivom “Zelena energija u vlasništvu građana, energetskih zadruga i lokalne zajednice”. Događaj je organiziran od strane UNDP-a Hrvatska, Zelene energetske zadruge, Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, Platforme za dobru ekonomiju i Energetske zadruge Kaštela. Cilj je bio identificirati nove načine financiranja te najbolje modele za uključivanje građana, energetskih zadruga i lokalne zajednice u vlasništvo nad projektima obnovljivih izvora energije, i to upravo na mjestu gdje je ta ideja zaživjela u praksi.

“Praksa svih država koje su razvile zelenu energetiku govori da je lokalno vlasništvo nad obnovljivima ključ njihovog razvoja, a to se kod nas uspješno ignorira te još uvijek stagniramo na samo 1000 solarnih krovova u cijeloj zemlji.” – izjavio je Robert Pašičko iz UNDP-a.

Zato su u sklopu ovoga događaja predstavljeni novi inovativni poslovni modeli za razvoj zelene energije u vlasništvu građana i energetskih zadruga, poput neto mjerenja i opskrbe zelenom energijom. Model neto mjerenja omogućava kupcima da postanu proizvođači električne energije i da umanje svoje račune za vrijednost energije koju su poslali u mrežu. Ovakav model se na primjeru sunčevih fotonaponskih sustava, uz pretpostavljenu subvenciju Fonda za zaštitu okoliša od 40%, isplaćuje u roku od 6 do 10 godina.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji po prvi puta otvara opciju za aktivnije uključivanje građana u energetsku tranzciju i primjenu predstavljenih modela u praksi.

Jedan od poslovnih modela proveden je u praksi u osnovnoj školi Ostrog, koja je 2013. godine pokrenula kampanju skupnog financiranja (eng. crowdfunding) za prvu energetski neovisnu školu u Hrvatskoj, u suradnji s UNDP-om Hrvatska i Energetskom zadrugom Kaštela. Ova škola danas većinu svojih potreba za električnom energijom zadovoljava iz sunčevih fotonaponskih sustava i pravi je primjer samoorganizacije zadruga i građana u svrhu učinkovitije potrošnje energije.

“Građani moraju biti nosioci energetske tranzicije, a država je odgovorna poticajnim zakonodavstvom stvoriti uvjete i okvir za njenu realizaciju. Proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora u vlasništvu zadruga doprinosimo borbi protiv energetskog siromaštva i neovisnosti građana od interesa velikih igrača.” – poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec na panelu koji se održao u sklopu radionice.

Radionica i okrugli stol održani su u okviru EU projekata WISE Power i Citizenergy koje u Hrvatskoj kao jedan od partnera provodi UNDP.

(Autor teksta i fotografije: UNDP Croatia)