TTIP – nedopustiva šteta europskoj demokraciji!

ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, sudjelovao je jučer na radnom doručku s veleposlanikom SAD-a pri Europskoj uniji, Anthonyem L. Gardnerom.

S obzirom na dinamiku u međunarodnim odnosima suradnja SAD-a i Europske unije nikada nije bila intenzivnija. Veleposlanik je naglasio kako se percepcija Unije u SAD-u u potpunosti izmijenila. “Unija je sada strateški partner SAD-a kojeg bi voljeli vidjeti ujedinjenog u budućnosti!” – kaže veleposlanik Gardner.

Unatoč uspješnoj suradnji na mnogim područjima u vanjskoj politici zastupnika Škrleca zabrinjava stav veleposlanika Gardnera i američke administracije prema procesu pregovaranja o Transatlanskom trgovinskom sporazumu (TTIP-u). Veleposlanik ne prepoznaje važnost transparentnosti i otvorenosti procesa prema građankama i građanima Europske unije, ali i SAD-a. Nedopustivo je da usvajamo Sporazum koji je stvoren na temelju pozadinskih pregovora i upitnih analiza.

Trgovinska razmjena i ekonomska suradnja između SAD-a i EU već su znatno liberalizirane i deregulirane. Nedemokratičnost i zatvorenost pregovora ne može se opravdati rastom BDP-a od 1% do 2027. godine. Nerealne su projekcije o višim stopama zapošljavanja i gospodarskom rastu zbog usvajanja Sporazuma. Alternativne analize pokazuju kako je i ova procjena rasta neutemeljena u realnim podacima. Standardizacija kao jedan od argumenata u korist Sporazuma koje je iznio veleposlanik potpuno je nejasna s obzirom da svaka savezna država SAD-a ima različite standarde u svojim regulativama.

“Zabrinut sam zbog neinformiranosti i nezainteresiranosti građana Hrvatske za ovu veliku prijetnju sigurnosti naše hrane i osobnih podataka građana. Očekujem kako će hrvatska Vlada osuditi ovaj stil pregovaranja te ustrajati na transparentnosti procesa. Potrebno je reagirati što prije.” – kaže Škrlec.