VIDEO: Prevencija klimatskih promjena i njenih štetnih posljedica treba biti vodeća politika EU-a

Na jučerašnjoj raspravi o proračunu za 2014. godinu i proračunu za 2015. godinu, zastupnik ORaH-a Davor Škrlec osvrnuo se na nedavne poplave u Hrvatskoj koje su uzrokovale milijunsku štetu na tom području. 

Na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnik Škrlec naglasio je kako posljedice sve učestalijih ekstremnih vremenskih uvjeta uzrokovanih klimatskim promjenama imaju razorne učinke u pojedinim regijama Europske unije. 80 milijuna eura europskog novca izdvaja se za saniranje šteta nastalih samo u poplavama. Kao primjer naveo je Hrvatsku gdje su poplave u Slavoniji uzrokovale štetu od 197 milijuna eura.

“Prevencija klimatskih promjena i njenih štetnih posljedica treba biti vodeća politika Europske unije. Europa mora početi pametnije upravljati našim novcem! Ova sredstva imala bi puno veći učinak u prevenciji klimatskih promjena kojima možemo izbjeći ovakve katastrofalne prirodne pojave”, rekao je Škrlec u svom govoru.

Zastupnik ORaH-a smatra kako je kohezijska politika najbolji način poticanja država članica i graničnih država na suradnju u tom području.

“Projekti kohezijske politike namijenjeni prevenciji posljedica klimatskih promjena stvaraju kvalitetnija i održiva radna mjesta. To je održivi način stabilizacije ekonomije manje razvijenih zemalja članica. Komisija u tu svrhu ima ključnu ulogu u osiguravanju sredstava za realizaciju projekata prevencije te stoga pozivam sva nadležna tijela na snažniju predanost ka ostvarenju ovog cilja”, zaključio je Škrlec.